Potrivit medicului, în cazul în care oamenii nu respectă cele 3 reguli – distanțarea, purtarea măștii și igiena, aceștia trebuie să fie conștiență că nu există niciun fel de soluții miraculoase, iar singurul lucru care ar urma să se întâmple este că secțiile de terapie intensivă nu vor putea face față numărului mare de pacienți.

Totodată, medicul a subliniat importanța autorităților în acest context. Virgil Musta este de părere că acestea  trebui să fie mai ferme pentru a se asigura că aceste reguli sunt respectate.

„Singura soluție cred că e să încercăm să explicăm în fiecare zi oamenilor că nu sunt alte soluții miraculoase decât respectarea celor 3 reguli de aur- distanțarea socială, purtarea măștii și igiena. Dacă nu înțelegem aceste lucruri și nu le vom respecta, degeaba încercăm să creștem capacitatea secțiilor de terapie intensivă, pentru că la un moment dat ele nu vor face față numărului mare de cazuri și de forme severe”, a spuss Musta la Digi24.

Alte țări se descurcă

Medicul a făcut o comparație cu alte țări europene care s-au mobilizat și au respectat toate măsurile impuse pentru a limita răspândirea virusului. Potrivit medicului, în România, cetățenii nu vor să respecte aceste reguli, iar de vină ar fi autoritățile care nu au știut cum să se impună.

„Peste tot în lume unde au apărut măsuri de relaxare crește și numărul de cazuri, doar că diferența e că în țările care se respectă imediat se iau măsuri și oamenii, vrând-nevrând, sunt obligați să respecte regulile. La noi, multă lume nu respectă aceste reguli și poate nu suntem destul de fermi în a impune respectarea lor.

Cred că acolo unde există risc major sau dovedit că există focare de cazuri, acolo trebuie oprite aceste focare. Cred că activitățile respective trebuie închise. Ați văzut în Italia, în Spania, ce măsuri drastice se iau”, a adăugat el.

Virgil Musta a mai precizat că înțelege perioada în care ne află, însă regulile pot fi respectate de oricine.

„Este o perioadă electorală și este dificil de a impune anumite măsuri care nu sunt populare, dar experiența ne arată că țările care au fost mai riguroase, a căror populație respectă, poate din educație, regulile trec mult mai bine peste aceste perioade de reactivare a virusului”, a mai spus medicul.