Vinurile vechi romanesti sunt un plasament cu un potential de castig excelent. In primul rand datorita pretului inca foarte scazut si, in al doilea rand, gratie calitatilor lor remarcabile. Catalin Paduraru, presedintele societatii Prier Vinexpert, afirma ca in Romania exista colectii foarte valoroase la detinatori individuali, dar si la producatori. In afara acestora pe piata interna exista cateva zeci de mii de sticle de vinuri vechi care pot fi achizitionate la preturi foarte avantajoase. „In cursul acestui an, preturile au crescut substantial si vor continua sa creasca”, sustine Catalin Paduraru.
S-ar parea ca cei care decid sa investeasca acum in vinuri de vinoteca fac o miscare inteligenta. De asemenea, se pare ca eventuala licitatie pentru vinurile de Minis, de 80 de ani, n-ar putea duce decat la cresterea si mai accentuata a preturilor vinurilor romanesti. „Exista un risc foarte mare in acest demers, avertizeaza presedintele Prier Vinexpert, si anume acela de a face mai mult rau decat bine vinului romanesc, in general”. Teama lui Catalin Paduraru se leaga atat de vechimea vinului (care, la 80 de ani, are doar o valoare sentimentala), cat si de faptul ca marca Minis, ca si celelalte marci romanesti, sunt, deocamdata, foarte putin cunoscute pe plan international. In consecinta, riscam sa obtinem o cotatie slaba in urma acestei licitatii si, automat, sa reducem cotatiile celorlalte marci romanesti.
„O licitatie internationala este un pas usor pripit daca nu este pregatita cu atentie, afirma Paduraru. Trebuie creat, mai intai, un context favorabil. Ma gandesc la o campanie de promovare a vinului romanesc in revistele de specialitate, dar nu numai acolo. De asemenea, ar fi bine sa ne prezentam la targurile de specialitate cu standuri nationale (nu cu standuri de firma) si intr-o maniera care sa impresioneze vizitatorii, nu doar sa ne marcheze prezenta. Abia dupa aceea, dupa ce facem sa se vorbeasca despre vinurile romanesti, dupa ce obtinem pareri ale degustatorilor avizati, putem sa tinem o licitatie”.
Directorul podgoriei Minis considera ca banii obtinuti la licitatie (daca va fi organizata) ar fi suficienti pentru refacerea plantatiilor de struguri si pentru introducerea localitatii in proiectul turistic „Romania, tara vinurilor”. Riscul este ca pretul platit pentru acesti bani sa fie declasarea, pentru un timp, a vinului „made in Romania”.