România se poate dezvolta în mod strategic prin accelerarea procesului de listare a unor pachete de acţiuni şi reducerea sau chiar eliminarea taxelor pentru IMM-urile care vor să se listeze la bursă, informează Bursa de Valori Bucureşti (BVB), într-o postare pe Facebook.

„România se poate dezvolta în mod strategic prin accelerarea procesului de listare a unor pachete de acţiuni (în completarea procesului de emitere de obligaţiuni, care este deja intens folosit) şi prin reducerea (sau chiar eliminarea taxelor) pentru IMM-urile care vor să se listeze la bursă pentru a stimula accesul la finanţare în cadrul procesului de revenire economică din criza generată de pandemia de coronavirus”, precizează BVB.

Pieţele de capital au rol esenţial în reducerea unor riscuri care pot apărea în economie ca urmare a pandemiei de Covid-19, iar în acest context Accountancy Europe, CFA Institute, Federaţia Burselor Europene (FESE) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au propus o serie de elemente şi măsuri care pot fi aplicate cu succes în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În acest context, România poate beneficia de pe urma dezvoltării pieţei de capital deoarece companiile listate pot atrage noi runde de capital prin derularea de oferte secundare, în timp ce IPO-urile reprezintă o sursă esenţială de acces la capital pentru companiile cu un grad ridicat de inovaţie, scrie BVB pe reţeaua de socilizare.

De asemenea, piaţa de capital poate rezolva problema solvabilităţii companiilor care au un model de business sustenabil şi care au fost puternic afectate de Covid-19.

„Elefantul din încăpere – taxarea – nu poate fi ignorat, iar instituţiile UE şi statele membre au nevoie de un model care să permită diversificarea finanţării”, mai scrie BVB.