Companiile financiare din Bulgaria devin, din ce în ce mai des, prezențe regionale, iar firmele de asigurări tind să se extindă inclusiv la nivelul țărilor din vest.

Este și cazul Eurohold, grupul care deține firma Euroins, în România. După ce au debutat pe piațele din Spania și Grecia și după ce s-au afirmat ca cea mai importantă prezență pe zona RCA, în România, bulgarii au trecut la achiziția unor societăți de asigurări deținute de firme de prestigiu din vestul europei.

Cel mai recent, Eurohold a bătut palma cu Ergo, pentru achiziția afacerilor firmei din mai mult țări central și est europene, printre care și România.

Informația privind înțelegerea din țara noastră circula de mai multă vreme în piață, dar a fost făcută publică, pentru prima dată, de Hotnews.

Planurile Eurohold nu se rezumă, însă, la România, au arătat surse apropiate tranzacției, pentru Capital.

Ei vor prelua și afacerile Ergo din Cehia, Belarus și Azerbaidjan și intenționează ca, pe viitor, să se listeze la Bursa din Viena. De altfel, intenția de listare, spun sursele citate, este firească, în condițiile în care Eurohold este controlat prin fonduri de investiții care, prin definiție, vor vrea la un moment dat să vândă.

Euroins este una dintre cele mai importante prezențe pe piața RCA din România, în ultimii 8-9 ani având constant circa 20-25% din piață.

În 2017 a depășit deja valoarea de un miliard de lei în prime brute subscrise și, în 2018, potrivit informațiilor Capital, a marcat încă o creștere, spre 1,2 miliarde de lei.

De altfel, afacerea din România este, de departe, cel mai important furnizor de cash pentru grupul Eurohold.

De partea cealaltă, Ergo, deținut de gigantul mondial Munich Re a decis încă de anul trecut să renunțe la afacerile din europa de centrală și de sud est și să se concentreze pe piețele dezvoltate. Deși anunțase că intră inclusiv în zona de RCA, după preluarea Credit Europe Asigurări, Ergo România a renunțat la planuri și a continuat să aibă o prezență modestă pe piață.

Ergo Life, partea de asigurări de viață, ar putea merge tot la Eurohold, dar sunt discuții avansate și cu Aegon.