Nivelul asigurării datoriei suverane a atins un nou record, ceea ce înseaamă că investitorii nu au fost nicicând mai îngrijorați de un eventual faliment al Eladei. Altfel, spus graficul arată că piețele se tem tot mai mult de falimentul Greciei.
Cu cât linia urcă tot mai mult pe grafic, cu atât împrumuturile Greciei de pe piețele internaționale sunt tot mai scumpe și, în consecință, mai inaccesibile.

Luni, Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Greciei cu trei trepte, de la ‘B’ la ‘CCC’, apreciind că restructurarea datoriilor ar putea echivala cu intrarea în incapacitate de plată a ţării. Grecia a devenit astfel ţara cu cel mai mic rating de credit din lume.

Revizuirea în scădere reflectă opinia S&P conform căreia cele patru bănci se confruntă cu o creştere semnificativă a riscurilor la adresa profilului lor financiar, în special în ceea ce priveşte lichiditatea din operaţiunile lor interne de retail şi situaţia capitalului lor.

În opinia agenţiei, ieşirile de capital din depozitele interne ar putea să se intensifice, în funcţie de percepţia populaţiei privind impactul deteriorării solvabilităţii Greciei asupra sistemului bancar.

Revizuirea în scădere reflectă de asemenea, în opinia S&P, riscurile semnificative la adresa capitalului băncilor elene, care ar putea creşte dacă guvernul de la Atena îşi va restructura o parte sau toată datoria.

Perspectiva de rating pe termen lung a Greciei rămâne negativă, un semn că o altă retrogradare este probabilă în următoarele 12 până la 18 luni.