Eurostat a prezentat, în ultimul său raport, că şomajul în Europa a atins din nou un nivel record, în special în ţările sud-europene. Extrem de îngrijorătoare este creşterea continuă a şomajului în rândul tinerilor. Numai în Spania rata şomajului în rândul tinerilor este de 50,5 la sută.

Aceste cifre dezvăluie şi partea negativă a măsurilor actuale de austeritate, Portugalia fiind cel mai bun exemplu: în ciuda faptului că Troica (UE, FMI şi BCE) a evaluat pozitiv programul portughez de reforme, situaţia economică a ţării este alarmantă.

PIB-ul real al Portugaliei s-a contractat cu 1,5 la sută în 2011 şi este aşteptat să scadă în continuare cu 3,3 la sută în anul 2012. Rata şomajului a fost de aproape 14 la sută în 2011 şi este de aşteptat să crească în continuare în acest an. Rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit, în februarie 2012, 35%, iar semne evidente de redresare economică nu există.

Un impact mai negativ decât măsurile de austeritate, asupra economiilor deja afectate de încetinirea economică, este greu de imaginat, scrie publicaţia EuObserver. Activităţile economice fiind oprite, nici forţa de muncă nu este ocupată şi nici nu sunt generate venituri la stat, reducerea cheltuielilor publice dovedindu-se ineficientă.  

În acest context, apar tot mai multe voci care susţin o revigorare a măsurilor de stimulare. La ultimul Summit European s-a admis faptul că Uniunea Europeană are nevoie trebuie să depăşească măsurile de austeritate. Consiliul European a lăudat măsurile recent luate de Banca Centrală Europeană în ceea ce priveşte împrumuturile pe termen lung acordate bancilor. Experţii sunt de părere că vor mai avea loc şi alte intervenţii din partea BCE în viitorul apropiat. Astfel de scenarii, însă, dau naştere unor îngrijorări că zona euro se îndreaptă spre inflaţie.

"Cu toate acestea, care sunt alternative atunci când devine evident că, în afară de consecinţele economice, impactul socio-politic al măsurilor de austeritate ar putea fi devastator? Ce rămâne, de fapt, dintr-un stat atunci când cetăţenii săi nu au locuri de muncă, atunci când trezoreriile publice sunt goale şi productivitatea este la pământ?", se întreabă Klaus Heeger, secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor Independente.

De cele mai multe ori, când se întâmplă acest lucru, cetăţenii se răscoală, ducând la creşterea extremismului şi totalitarismului, spune Heeger. "Măsurile actuale de austeritate, menite, iniţial, să salveze Europa ("Dacă euro cade, cade şi Europa"), ar putea avea efectul opus: să ducă la creşterea anti-europenismului. Austeritatea nu numai că nu ajută la reducerea deficitului, dar mai şi pune în pericol structura statelor şi a întregii Uniuni Europene", crede Heeger.