Peste 47 la sută din exporturile britanice au ajuns în zona euro anul trecut, iar 33 la sută din importuri au venit din regiune, ceea ce face ca zona uniunii monetare să fie cel mai important partener comercial al Marii Britanii.

Deşi o eventuală destrămare a eurozonei nu este subiectul analizelor ING, astfel de scenarii s-au înmulţit tot mai mult, plus că nu este o ipoteză care poate fi total exclusă, spune James Knightley, senior economist la ING.

El a analizat două scenarii: unul în care doar Grecia ar părăsi zona euro şi celălalt în care întreaga uniune s-ar prăbuşi, relatează CNBC.

"Echipa noastră estimează că lira sterlină s-ar aprecia cu 25% faţă de euro, în situaţia în care Grecia ar pleca din eurozonă", a declarat Knightley, adăugând că în această situaţie drahma grecească ar scădea cu 85 la sută faţă de lira sterlină.

Grecia reprezintă doar 0,5 la sută din totalul exporturilor din Marea Britanie, dar chiar şi aşa ieşirea grecilor din zona euro ar avea efecte semnificative asupra economiei britanice. Pierderea competitivităţii din cauza aprecierii bruşte a lirei, combinată cu o creştere economică mai slabă în zona euro, ar putea scădea exporturile din Marea Britanie cu mai mult de 10 la sută.

Zona euro ar trece printr-o recesiune de lungă durată în cazul în care al doilea scenariu devine realitate, ceea ce înseamnă că exporturile din Marea Britanie ar putea scădea cu mai mult de 25 la sută, a mai spus Knightley.

Lovitură pentru bănci

Sectorul financiar va fi greu lovit de o destrămare a monedei unice europene, în contextul în care expunerea sa în zona euro este de circa 1.000 de miliarde de dolari sau 42 la sută din Produsul Intern Brut.

În cazul în care numai Grecia iese din zona euro, în teorie problema ar putea fi gestionată, întrucât expunerea sectorului bancar din Marea Britanie în statul grecesc este sub 8 miliarde de lire sterline.

Dar, dacă întreaga zonă euro s-ar destrăma, situaţia ar fi "mult mai rea", avertizează analistul ING. Lira s-ar aprecia cu aproximativ 25 la sută faţă de moneda germană, cu 65 de procente faţă de moneda franceză şi cu vreo 115% faţă de cea a Spaniei.

Marea Britanie s-ar trezi în situaţia în care ar avea nevoie de un împrumut. Chiar dacă băncile ar ţine cont de sfatul guvernatorului Băncii Angliei şi şi-ar mări capitalul când încă mai pot, amploarea pierderilor ar lichida tot capitalul băncilor, crede Knightley.

Potrivit Băncii Angliei, cele patru mari bănci britanice, Barclays, HSBC, RBS şi Lloyds, au o expunere totală de 578 miliarde lire sterline pe zona euro sau 268 la sută din capitalul de bază.