Afacerile de pe segmentul asigurărilor, materialelor de construcţii şi din domeniul rezidenţial ale businessman-ului de 64 de ani au intrat în colaps anul trecut, din cauza crizei financiare dar si în urma unui pariu uriaş făcut de miliardar asupra preţurilor acţiunilor băncii Anglo, naţionalizată anul trecut de statul irlandez. 

"Nu pot achita acele credite pe care le datorez băncii. Banca Anglo a preluat controlul asupra Quinn Group, pe care eu şi o echipă de oameni loiali le-am construit de-a lungul unei vieţi întregi şi mă găsesc acum în situaţia de a nu avea la îndemână nicio alternativă", a spus Quinn.

Quinn acceptă faptul că are la Anglo o datorie de 200 de milioane de euro, constând în credite imobiliare şi alte tipuri de împrumuturi accesate în timpul boomului imobiliar din Irlanda. Dar acesta contestă restul datoriei, legat de folosirea contractelor (CFD) prin care a cumpărat acţiuni ale băncii Anglo.

Prin intermediul CFD-urilor, Quinn a pariat pe evoluţia acţiunilor băncii Anglo, fără a le cumpăra efectiv. A oferit drept colateral un credit de la Quinn Group, în 2007, dar ulterior, când acţiunile băncii au început să scadă puternic, a contractat credite pentru a îşi acoperi poziţiile.

În declaraţia sa, Quinn a spus că a încercat din răsputeri să găsească o soluţie la problemele ridicate de investiţiile nefericite pe care le-a făcut.

"Mai întâi Anglo şi, acum, statul irlandez, care o deţine, încearcă să facă din mine şi familia mea ţapi ispăşitori", a spus acesta.

Quinn a spus că a luat decizia de a cere declararea falimentului în Irlanda de Nord, deoarece s-a născut şi a muncit toată viaţa în County Fermanagh, unul din districtele Irlandei de Nord.

Procedura de declanşare a falimentului este mult mai blândă în Regatul Unit decât în Republica Irlanda, unde poate dura chiar şi 12 ani. În Regatul Unit, peroana in cauza scapă de datorii şi, în circa 12 luni, se poate apuca de un business nou.

Anglo, care a fost recent redenumită Irish Bank Resolution Corporation, va contesta, probabil, procedura pe baza faptului că Quinn trăieşte în prezent în Cavan, în Republica Irlanda.
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este compus din patru țări: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.

Republica Irlanda, care este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord, membra a Regatului Unit.

În 2008, Sunday Times estima averea personală a lui Quinn la 4,722 miliarde euro sau 3,73 miliarde lire, ceea ce îl făcea, în acel an, cea mai bogată persoană din Irlanda.