Exemplele de companii românești care activează cu succes în SUA se înmulțesc în fiecare an. Una dintre ele este Appnor, al cărei acționar majoritar și cofondator este Dragoș Mănac, aflat în negocieri pentru atragerea unei investiții de aproximativ un milion de euro. El deține acum 95% din firmă și va rămâne acționar majoritar și după încheierea tranzacției.
Compania și-a început activitatea anul acesta și mizează pe ascensiune în următorii ani, bazându-se pe cloud computing și furnizarea de servicii externalizate (Managed Service Provider), având ca partener Google. Practic, ajută companiile să-și micșoreze costurile IT migrând la Google Apps și preluând o serie de activități de administrare rețea și servere de la clienți, nu numai în România, ci și în alte țări din Europa, dar și în SUA.
„Clienții pot lucra direct cu Google, dar cei mari preferă să aibă un contact direct pentru ­Google Apps, pentru că ar putea întâmpina dificultăți. Iar Google îi ajută numai dacă sunt probleme cu adevărat mari. Pentru implementare și migrare, asistență lucrează cu parteneri ca noi. Prețul este același, iar noi avem un comision de 20% de la Google“, explică el.
Iar modelul acesta funcționează foarte bine și cu clienți din alte țări. În Olanda, firma are un partener pentru partea de servere și infrastructură, iar în SUA, a deschis un birou. „Aproximativ 70% din clienții noștri sunt din România, restul de 30%, din străinătate. Dar intenția noastră este ca în maximum doi ani să inversăm acest raport“, spune Mănac. Pentru moment, valoarea acestui sector este mică, în jur de zece milioane de euro, dar se estimează că, în circa trei-cinci ani, ar putea deveni o  piață de 50 de milioane de euro.
Ideea pornirii acestei afaceri i-a venit anul trecut, când a participat la câteva conferințe în SUA și a înțeles potențialul acestui sector. A lansat Appnor ca departament în cadrul Sinergetic, o firmă care administrează rețele IT la care lucrează pe post de consultant. Ideea s-a dovedit fiabilă repede, astfel că în numai câteva luni a fost înființată și compania de sine stătătoare.
Traseu creionat pentru încă cinci ani
Planurile lui sunt însă mult mai ambi­ți­oase. Pentru anul viitor, estimează o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro. Planul de creștere este dezvoltat pe o perioadă de circa patru ani. „Atunci, vom putea vinde, pentru că piața va fi mult mai mare, vom avea o importantă cotă de piață și vom fi interesanți pentru companii din același domeniu de activitate sau din telecom“, spune el. Altfel spus, este un business construit de la bun început pentru a fi interesant pentru investitori.
„Există și businessuri de lifestyle. Eu ­le-am făcut pe ambele, dar sunt convins că aceasta este singura modalitate de a construi ceva măreț, cu adevărat relevant. Iar eu îmi doresc ca, în următorii trei-cinci ani, să ajungem în top 30 din lume pe zona asta și chiar cred că o să reușim, deși este foarte greu“, afirmă omul de afaceri.
Până atunci, vrea să investească în infrastructură IT pentru a putea crește ponderea părții internaționale a afacerii sale. Iar investiția ce va fi făcută în firmă odată ce negocierile se vor finaliza va fi direcționată exact în acest sens. Și dacă ideea și punerea sa în practică au mers conform planului, nu același lucru se poate spune despre procesul de atragere a unui investitor în firmă.
„Modelul și planul de business au atras mulți investitori, am discutat la modul serios cu 12. Trei dintre ei, din Marea Britanie și SUA, s-au retras pentru că au considerat instabil mediul economic românesc“, spune Mănac. „Mi-ar fi fost mult mai ușor să iau finanțare în SUA. Investitorii au o reticență față de România. Cei cu care discut acum sunt din Europa, înțeleg mai bine cum este mediul economic de la noi. Sper ca nu mai târziu de februarie 2011 să batem palma“, încheie el.
Parcurs profesional
2002-2010 Fondator și Lead Operations la System & Network Solutions – prima companie românească specializată în consultanță pentru sisteme Linux, UNIX și software Open Source. Anul acesta, firma  va avea o cifră de afaceri de circa două milioane de lei.
2009-2010 Fondator și vicepreședinte Business of Development Heruvim Inc, Reston, Virginia. Este o companie care oferă servicii nișate de hosting.
2010 Fondator și CEO Appnor MSP SA – managed service provider, care activează pe piețele din Europa și SUA.
2008-2010 Business Advisor pentru Hotnews, Sinergetic Clouds și Sinapticode, afaceri românești care au și o latură de tehnologie.
Afacerile au mers bine anul acesta, iar strict pe vânzarea de Google Apps, am fost cei mai mari, nu numai din România, ci și din regiune, ca volum.
Dragoș Mănac