Infractorii cibernetici folosesc resursele calculatorului ca să genereze monede virtuale care ajung apoi în portofelele lor.
Gabriel Cârlig, specialist în securitate cibernetică: „Tot ce trebuie să facă un dezvoltator de malware este să hack-uiască un site mai popular, să își pună clientul lui de minat, să îl ascundă bine și pe urmă toți utilizatorii care accesează respectivul site încep să mineze exclusiv pentru respectivul”.

Lista site-urilor infectate creşte în fiecare zi. Numai în România, numărătoarea oficială a ajuns deja la ordinul sutelor. Până şi paginile oficiale ale unor instituţii pot cădea victima unor astfel de atacuri, aşa cum a fost cazul site-ului aeroportului din Craiova.
Mircea Dumitru, directorul aeroportului din Craiova: „Circa 22 de ore şi 36 de minute a stat virusul şi pe site-ul nostru. A fost foarte uşor de înlăturat, mai mult a durat până s-a găsit breşa de securitate prin care a reuşit să se infiltreze”.

De la un singur calculator care este folosit pentru minat monede virtuale se pot obţine câteva mii de dolari pe zi. Însă foarte puţini dintre utilizatori îşi dau seama că devin mineri pentru hackeri.

Gabriel Cârlig, specialist în securitate cibernetică: „Se încinge laptopul. Dacă ai un calculator normal, o să îl auzi cum trag cool-erele mai tare, încercând să răcească procesorul. Și pe telefon ți se poate întâmpla să se topească bateria”.

Site-urile infiltrate de hackeri nu dau mesaje de avertizare sau erori. Pe internet au apărut deja liste cu paginile româneşti infectate.
Soluția pentru a ne feri de astfel de practici este să folosim întotdeauna un sistem de operare updatat la zi și un antivirus performant.

Cum blochezi cryptojacking-ul?

• Dacă simți că procesorul tău trage din greu, că ventilatorul calculatorului sau laptopului se aude foarte tare, înseamnă că ceva consumă foarte multă capacitate de procesare. E timpul să verifici.
• Pe Windows acest lucru se face prin Task Manager – Processes. Dacă ai un proces care consumă foarte mult din procesor, de obicei în Chrome, încearcă mai întâi să închizi Chrome, să restartezi calculatorul, să pornești din nou site-urile active și să vezi ce se întâmplă. Testează fiecare site în parte.
• Pe Mac te duci la Activity Monitor pentru a vedea. 
• Dacă vrei să blochezi înainte de a se întâmpla orice tentativă de minare prin CoinHive sau alte softuri poți instala extensia de Google Chrome numită NoCoin care blochează scriptul de la CoinHive.
• Altă extensie utilă de Google Chrome este minerBlock. Aceste extensii îți arată și dacă site-ul vizitat are mineri în cod.

SURSA: stiritvr.ro, start-up.ro