CRH a anunţat că va plăti pe activele ce urmează a fi cumpărate de la cei doi producători 6,5 mld. euro, din care peste 500 mil. euro reprezintă valoarea facilităţilor de producţie din România, potrivit estimărilor Capital. CRH va achiziţiona în România toate cele opt firme în care Lafarge are participaţii şi care gestionează cele două fabrici de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, cele 15 staţii de betoane şi cele patru staţii de betoane mobile.

În aprilie anul trecut, elveţienii de la Holcim şi francezii de la Lafarge au decis să fuzioneze, iar pentru ca acest lucru să fie realizat autorităţile concurenţiale au cerut celor doi producători să renunţe la o parte din active. La nivel local, cei doi giganţi au anunţat că vor vinde activele Lafarge şi vor rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung. Cei doi jucători deţin în România o capacitate totală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă, iar în urma vânzării, cota lor va coborî la circa 33%, nivel la care fuziunea va avea undă verde din partea Consiliului Concurenţei.

„Tranzacţia e structurată astfel încât CRH să preia pachetul de acţiuni al Lafarge în aceste companii. Procesul de due-diligence a durat aproximativ patru luni, iar tranzacţia se estimează că va fi concretizată în primul semestru din 2015“, a declarat pentru Capital Ruxandra Bologa, partener în cadrul NNDKP, casa de avocatură care a asistat Lafarge în legătură cu vânzarea activelor din România.

Avocaţii români au realizat o amplă analiză de tip "due-diligence" al vânzătorului cu privire la toate cele opt societăţi din România, au oferit consiliere pe parcursul "due-diligence-ului" efectuat de investorii interesaţi şi au acordat asistenţă legată de documentaţia tranzacţiei aferente jurisdicţiei româneşti.

Proiectul a fost coordonat de Ruxandra Bologa (partener şi unul dintre coordonatorii practicii Corporate, Energie şi Resurse Naturale) şi Anca Mihailescu (Avocat Senior), întregul proces implicând o echipă mixtă de avocaţi specializaţi în diverse arii de practică (printre care fuziuni şi achiziţii, resurse naturale, mediu, imobiliare, finanţări, proprietate intelectuală, concurenţă).

Rearanjarea forţelor

LafargeHolcim, compania rezultată din fuziunea celor doi producători de ciment, va avea cea mai mare valoare de pe piaţa în care activează. Prin achiziţia activelor vândute de Lafarge şi Holcim, irlandezii de la CRH vor urca de pe locul şase pe locul trei în clasamentul celor mai mari producători mondiali, în faţa sa fiind St. Gobain, iar după, mexicanii de la Cemex şi nemţii de la HeidelbergCement – prezenţi în România prin Carpatcement.

CRH a anunţat că va finanţa achiziţia prin 2 mld. euro bani cash din balanţa contabilă a companiei şi printr-o nouă linie de credit.

CRH va cumpăra de la cei doi producători 24 de fabrici de ciment, din care cinci în Europa Centrală şi de Est, respectiv două în România. Capacitatea de producţie a acestor facilităţi este de 36 mil. de tone anual, iar volumele produse sunt de 23 milioane de tone anual. Facilităţile preluate au produs în 2013 şi 79 de milioane de tone de agregate şi 8 milioane de tone de asfalt.  Compania va prelua astfel circa 15.000 de angajaţi. Activele preluate de CRH au avut anul trecut vânzări estimate la 5,2 mld. euro şi un profit brut estimat la 752 mil. euro.

CRH mai deţine în România producătorii de materiale de construcţii Elpreco şi Ferrobeton.