In prima saptamana din luna martie, a continuat trendul descrescator al leului. In numai cinci zile, cursul dolarului calculat de Banca Nationala a crescut cu 3,8%, de la 12.774 lei (valabil in data de 1 martie) la 13.262 lei (curs valabil pentru ziua de 5 martie). De la inceputul anului si pana in prezent, in conditiile unei inflatii de pana la 8%, leul s-a depreciat cu 21,1%.
Fiecare zi de tranzactie a adus un plus de aproape 100 lei in cotatiile bancnotei americane afisate la deschidere si tot atat a fost diferenta intre cursurile de inchidere. „Ca un element de noutate in comportamentul bancii centrale s-a remarcat lipsa interventiei acesteia pe pietele care influenteaza cursul valutar”, apreciaza Alin Iacob, analist la BIR. Dobanzile s-au situat pe o panta descrescatoare pe piata monetara, asa incat eforturile BNR de a atrage leii in depozite nu si-au atins scopul. Saptamana trecuta, piata monetara a debutat cu dobanzi situate in jurul a 10% – 30% pe an, pe termen de o zi, si la 30% – 45%, pe termen de o saptamana. A doua zi, marti, pe fondul unor dobanzi de 18% – 35%, pe termen de o zi, si de 35% – 60%, pe termen de o saptamana, bancile s-au orientat catre emisiunea de certificate de trezorerie lansate pe piata de Ministerul Finantelor, unde dobanda maxima admisa a fost de 75%. Miercuri, cand pe piata monetara dobanzile au inregistrat un nou recul, ajungand la 10% – 35% si, respectiv, la 35% – 45%, Ministerul Finantelor s-a imprumutat fara mari eforturi cu inca 500 miliarde lei, acceptand dobanzi de pana la 74,93% pe an, cu scadenta la trei luni.
Joi, in ziua inchiderii editiei, banca centrala a avut o incercare firava de a-si face simtita prezenta pe piata valutara. Conform aprecierii dealerilor, sumele aruncate in piata de BNR au fost situate intre 5 si 10 milioane de dolari, insuficiente pentru a trage cursul dolarului in jos. Singurele efecte s-au resimtit pe moment si s-au regasit, probabil, in cursul de referinta calculat de banca centrala, valabil pentru vineri, 5 martie (13.262 lei pentru un dolar).
In timp ce piata valutara fierbe sub presiunea cererii de valuta la orice curs, conform aprecierii unui dealer, Banca Nationala transmite semnale disperate, incercand sa se faca si auzita. Guvernatorul Mugur Isarescu declara, recent, ca exista premise pentru o stabilizare a cursului de schimb, in perioada urmatoare. El vorbeste despre corectii impuse de majorarile de preturi la energie si carburanti, corectii pe care le considera incheiate. Este adevarat ca, pana in acest an, cursul a ramas cu mult in urma inflatiei, iar guvernatorul BNR a declarat in repetate randuri ca nu va mai folosi cursul ca ancora antiinflationista. Alti oficiali ai bancii spun, de asemenea, ca in perioada care urmeaza cursul se va stabiliza in jurul ratei inflatiei. Pentru luna martie, rata estimata a inflatiei este de 5%.
Sunt insa si sceptici care nu cred in optimismul bancii centrale. Analistii economisti sunt de parere ca atata vreme cat economia nu se va dezmorti, cursul nu va putea deveni stabil. Exporturile nu se revigoreaza, pentru a face fata serviciului datoriei externe, si nici privatizarea nu aduce inca banii care sa ajute banca centrala sa-si refaca rezerva valutara ajunsa, acum, la aproape 1,6 miliarde dolari, in scadere cu 400 milioane dolari fata de inceputul anului. In plus, restructurarea merge cu un pas inainte si cu doi inapoi. Intreprinderi care-si gaseau locul pe liste de lichidare sunt ajutate sa traiasca, cu credite garantate pentru plata salariilor.
Desi dealerii sustin ca devine din ce in ce mai greu sa faci prognoze privind evolutia cursului, ei cred, totusi, ca trendul va ramane descrescator pentru moneda nationala. „Dovada sta faptul ca dolarul se cumpara la orice pret in piata”, a afirmat un dealer. Si la casele de schimb valutar comportamentul clientilor este similar cu cel manifestat pe piata valutara interbancara. „Dolarul se cumpara la orice curs si aproape ca nimeni nu mai vinde”, spune Dan Dumitriu, patronul unei case de schimb. Asa se explica existenta unei marje din ce in ce mai mari intre cursurile de vanzare si cele de cumparare afisate de casele de schimb valutar, diferenta sustinuta de cotatii joase la operatiunile de cumparare. Sunt analisti care cred ca mai sanatos este sa lasi dolarul sa creasca si dobanzile sa coboare. Premierul si-a permis chiar sa avanseze procentajul de 30%, considerat insa fantezist de surse bancare care anunta o stabilizare a lor. O cadere abrupta a dobanzilor ar creste riscul orientarii plasamentelor catre valuta, prin retragerea leilor din depozitele bancare.
Totusi, dealerii nu exclud intrarea in scena a Bancii Nationale, cu un arsenal de masuri combinate, care sa inabuse furia dolarului din aceasta perioada a anului.