Exporturile româneşti către Republica Populară Chineză trebuie să crească substanţial, o delegaţie de oficiali şi oameni de afaceri din această ţară având programată o deplasare în perioada următoare în România, pentru a identifica obiective economice care să facă obiectul unor acţiuni de cooperare, reprezintă concluziile convorbirilor avute de Florin Vodiţă, secretarul de stat pentru comerţ exterior în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) cu Wang Bingnan, ministrul adjunct al comerţului al R.P.Chineze. Potrivit unui comunicat transmis astăzi de Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT), Florin Vodiţă a fost invitat la Forumul internaţional 'Expoziţia pentru Comerţ şi Investiţii China – Ţările din Europa Centrală şi de Est', care are loc în perioada 6-12 iunie a.c., la Ningbo (R.P.Chineză).

'În cadrul convorbirilor, cei doi demnitari au abordat aspecte legate de stadiul schimburilor comerciale bilaterale, cu accent pe necesitatea creşterii substanţiale a exporturilor româneşti, în condiţiile unei balanţe comerciale deficitare pe această relaţie. În acest context, partea română a solicitat urgentarea procedurii de obţinere a accesului pe piaţa chineză a unor produse agroalimentare româneşti, în special de origine animală. S-a subliniat faptul că firmele din cele două ţări au acţionat activ pentru implementarea unor proiecte importante de investiţii în România în domenii precum energie, industria minieră, petrochimie, parcuri industriale etc., exprimându-se speranţa că acestea se vor putea concretiza în scurt timp', se arată în comunicatul citat.

Pe parcursul discuţiilor, a fost prezentată şi oferta Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului de către preşedintele agenţiei, Nicolae Minea, membru al delegaţiei române aflată la Ningbo. 'S-a subliniat importanţa acordată României de către R.P.Chineză, atât în plan bilateral, cât şi în cel al cooperării regionale în formatul China-Ţările Europei Centrale şi de Est, care constituie o componentă importantă a cooperării China – Uniunea Europeană. Partenerii de dialog au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică să aibă loc la Beijing, în luna octombrie 2015, perioada exactă urmând a fi stabilită ulterior', precizează MECT.

În perioada următoare, o delegaţie de oficiali şi oameni de afaceri din Ningbo se va deplasa în România, pentru a identifica obiective economice, inclusiv din portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, care să facă obiectul unor acţiuni de cooperare în domenii ca: achiziţii, joint-venture, modernizare ş.a.

Cu ocazia întâlnirii, a fost semnat şi 'Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză, privind promovarea cooperării în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică Româno – Chineză în vederea dezvoltării Zonei Economice a Drumului Mătăsii'.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: