Valeriu Toma a plecat de la Immofinanz, după ce austriecii au decis să renunţe la proprietăţile logistice şi să se concentreze doar pe birouri şi retail. Immofinanz a finalizat luna trecut vânzarea întregului său portofoliu logistic, extins în şase ţări, către Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume. La nivel local, Immofinanz a vândut trei parcuri funcţionale din Ploieşti, Timişoara şi Pantelimon, a căror suprafaţă cumulată depăşeşte 52.000 mp, şi peste 110 hectare de teren dedicat construcţiilor industriale în mai multe oraşe din ţară.Valoarea tranzacţiei a fost estimată la circa 45 mil. euro la nivel local.

„Valeriu aduce experienţa sa vastă în domeniul managementului proprietăţilor industriale şi logistice din România. El va aduce toate clădirile achiziţionate de noi la standardele înalte al CTP şi va implementa tehnologiile şi standardele cele mai moderne în domeniu”, a declarat Remon Vos, directorul general al CTP.

CTP este liderul sectorului de spaţii industrial/logistice din Europa Centrală şi de Est, cu un portofoliu de active evaluate la 2,35 mld. euro şi venituri brute anuale obţinute din chirii de peste 130 mil. euro.

Anul trecut, după achiziţia în rafală a cinci parcuri logistice şi a unor depozite mai mici, plus peste 120 hectare de teren, CTP a devenit lider şi pe piaţa românească, chiar dacă în ianuarie 2015 nu avea nicio proprietatea operaţională aici. Remon Vos, CEO-ul CTP, a declarat într-un interviu acordat Capital că portofoliul local al companiei a ajuns la o suprafaţă de circa 400.000 mp, după investiţii care depăşesc 200 mil. euro.

CTP a cumpărat anul trecut două dintre cele mai mari parcuri logistice din ţară. Cel mai important activ local al companiei este Bucharest West cumpărat de la Portland Trust pentru circa 60 mil. euro. Parcul, amplasat la kilometrul 13 pe autostrada A1, are depozite cu o suprafaţă de 130.000 mp şi 11 hectare de teren disponibil pentru extindere. În aceeaşi zonă, olandezii au cumpărat cu circa 40 mil. euro şi Prologis Park Bucharest A1, parc logistic cu o suprafaţă de peste 100.000 mp şi 36 de hectare de teren destinat extinderii. În urma acestei tranzacţii, americanii de la Prologis s-au retras din România.

Cele două parcuri sunt completate de Deva Logistics Park, Mercury Logistics Park şi Cefin Logistic Park Arad. Lor li se adaugă primul proiect dezvoltat integral de companie pentru producătorul german Frankische, pe un teren deţinut de CTP în Turda, şi două depozite mai mici în localitatea Ghiroda de lângă Timişoara şi în Deva. CTP mai deţine terenuri în Sibiu, Cluj şi lângă Piteşti. La Cluj, compania a început să dezvolte un centru de distribuţie de 25.000 mp pentru Profi. Achiziţiile au fost realizat într-o primă etapă din capitalul propriu al CTP, iar în toamnă au fost refinanţate printr-un împrumut de 57 mil. euro acordat de BCR.

CITIŢI în revista Capital aflată la chioşcuri în această săptămână o analiză despre liderii sectorului industrial/logistic din România