Potrivit sursei citate, cea mai sigură metodă de a produce anticipaţii inflaţioniste este să măreşti deficitul, iar pe locul doi se află relaxarea cantitativă (quantitative easing).

Pe de altă parte, Lucian Croitoru a arătat că, în România, problema este că se cheltuie ineficient iar când există această problemă principala grijă este să fie corect folosit ceea ce se colectează, iar dacă fondurile colectate nu sunt utilizate eficient şi se măresc şi impozitele este deja o contradicţie.

De asemenea, Croitoru a declarat că un buget este întotdeauna rezultatul unui echilibru politic.

Consilierul guvernatorului băncii centrale a mai explicat că, după criză, ratele dobânzii au scăzut de la 7,6% până pe la 4 şi ceva, în termeni reali. Critica a fost că, dacă BNR ar fi redus mai mult rata dobânzii, poate că nu am fi avut acea recesiune în 2009.

‘Eu spun că nu este adevărat. Politica monetară a fost corectă şi de data aceasta. A fost adecvată acestei ţări. Dacă BNR ar fi redus şi mai mult rata dobânzii ar fi accentuat recesiunea’, a spus Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR susţine că pe canalul ratei dobânzii, dacă reduci dobânda teoretic ajuţi producţia, dar în România exista pericolul deprecierii monedei naţionale.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent că introducerea accizei suplimentare la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru de la 1 ianuarie a fost o măsură luată pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la creşterea şomajului şi la recesiune.

Alpha Bank România, împreună cu Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, a organizat cea de-a 13-a ediţie a seminarului EU-COFILE. Evenimentul are loc în perioada 26 – 30 noiembrie, la Sinaia.

SURSA:
Agerpres