Barilul de ţiţei poate atinge 65 de dolari la sfârşitul anului, dar tinde să coboare până la 45 de dolari în perioada următoare.

Preţul barilului de petrol a atins un maxim anual în cursul săptămânii trecute, ajungând la aproape 55 de dolari. La această valoare, creşterea faţă de ultimul preţ al anului trecut este de aproximativ 23%, iar dacă ne luăm după prognozele analiştilor, până la sfârşitul anului, majorarea va fi de circa 45%, respectiv 65 de dolari pe baril.

Trendul ascendent va fi însă stopat, cel puţin pentru o perioadă, la acest nivel de 55 de dolari. Rezistenţa va fi dată de cererea în continuare scăzută şi de stocurile din SUA, aflate la cel mai ­înalt nivel de după 1990. Mai mult, analiştii de la Goldman Sachs consideră că preţul barilului s-ar putea întoarce la 45 de dolari în perioada imediat următoare, în cazul în care piaţa petrolului din SUA nu va da semne de recuperare sau măcar de stagnare.

Aceiaşi analişti însă îşi reiterează estimarea de 65 de dolari pentru finele anului, bazându-se pe revenirea economiei chineze şi pe stabilizarea economiei globale în a doua parte a anului. De altfel, statele producătoare de petrol fac tot posibilul pentru a menţine preţul barilului la cote cât mai ridicate, ceea ce ei consideră obligatoriu pentru a putea continua investiţiile în viitoarele câmpuri petrolifere.

Producţia statelor membre OPEC a scăzut de la 31,1 milioane barili pe zi, în ultimul trimestru al anului trecut, până la 28,2 milioane barili, în primele trei luni ale acestui an. O nouă reducere a producţiei ar putea fi decisă la întâlnirea membrilor OPEC de la sfârşitul lunii. Pe termen lung, însă, şefii OPEC sunt optimişti.

„Combustibilul fosil rămâne principala modalitate de acoperire a nevoilor energetice mondiale în viitorul previzibil”, a declarat Abdalla Salem El-Badri, secretarul general al OPEC, care consideră că următorul ciclu economic de creştere va duce preţul la 150-200 de dolari. Până atunci, posesorii de autoturisme îşi pot face calculele legate de consum pe baza datelor din prezent. La o cotaţie situată între 45 şi 65 de dolari, preţul combustibilului la pompă nu va creşte semnificativ. Dar nici nu va scădea.

Combustibilul fosil rămâne principalul furnizor mondial de energie în viitorul previzibil.
Abdalla Salem El-Badri, secretar general OPEC

83,4 mil. barili pe zi a fost producţia mondială de pe­trol în februarie, în scădere cu 0,7 mi­li­­oane faţă de ianuarie. Estimarea OPEC pentru acest an era de 84,2 milioane barili pe zi.