Miniștrii de finanțe din cele 17 țări ale zonei euro se vor întâlni azi la Bruxelles pentru a discuta mai multe probleme, precum un acord de salvare pentru Cipru. În Roma, un înalt consilier al liderului Partidului Democratic Pier Luigi Bersani a spus că țara ar putea avea nevoie de un nou scrutin în acest an, după ce vor fi aprobate noile legi electorale.
“Acum în Europa, după alegerile din Italia, pare că este cazul ori de alte programe de austeritate și economisire, ori de creștere, dar asta e o premiză complet falsă”, a spus cancelarul Germaniei Angela Merkel pe 1 martie la un eveniment, lăsând să se înțeleagă că în afara austerității nu există alternativă.
Comisarul pentru Economie și Afaceri Monetare Olli Rehn a repetat aceste comentarii în weekend, spunând pentru Der Spiegel că nu există spațiu pentru zona euro pentru a abandona disciplina bugetară.
Instabilitatea politică din Italia, după ce alegerile de săptămâna trecută au avut ca rezultat o împărțire în patru direcții, amenință reinflamarea îngrijorărilor că am putea avea o adâncire a crizei datoriilor. Alegătorii din Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, s-au revoltat prin votul lor împotriva măsurilor de austeritate de inspirație germană, propulsând partidul comediantului convertit în politician Beppe Grillo la peste 25% din voturi. Mesajul lui Grillo este anti-tăieri de costuri și cheamă la referendum membrii zonei euro.
Bondurile italiene pe 10 ani au sărit la maximul ultimelor 3 luni, randamentul urcând vineri cu 34 puncte de bază, până la 4,79%. Cu toate acestea, bondurile Spaniei au crescut împreună cu obligațiunile Greciei și Portugaliei pe fondul speculațiilor că Banca Centrală Europeană, care a calmat panica piețelor anul trecut dând garanții că va cumpăra bonduri guvernamentale, va menține controlul asupra crizei datoriilor suverane care durează de 3 ani.
Președintele Italiei Giorgio Napolitano le-a spus sâmbătă liderilor politici să pună pe primul loc interesul public și reputația internațională a țării, după ce Grillo a reiterat faptul că partidul său, Mișscarea de 5 Stele, nu va forma nici un guvern.
Bersani, a cărui grupare a câștigat cei mai multe voturi, a rezistat cooperării cu fostul premier Silvio Berlusconi, punând în discuție dacă va putea găsi un teren comun cu partidul parvenitului Grillo.
Italia ar putea susține noi alegeri în acest an dacă Bersani și Partidul Democratic al său vor eșua în a găsi suficientă susținere în parlament, a spus Stefano Fassina, un purtător de cuvânt al grupului pentru politici economice.
Nu există altă alternativă decât de a susține un nou vot în câteva luni dacă Bersani nu reușește să strângă o majoritate, a spus el. “Ar trebui să numim un nou președinte, să schimbăm legea electorală și să revenim la urne cât de repede posibil”.
Alegerile au arătat că votanții au respins politicile de austeritate ale premierului Mario Monti, iar un alt guvern d etehnocrați nu este răspunsul, a spus Fassina. Zona euro nu se află calea potrivită de a încheia criza datoriilor, a spuns el.
În urmă cu două zile, Angela Merkel a îndemnat Italia să nu se abată de la calea reformelor, spunând că  poziția ei cu privire la deficite “nu înseamnă o plăcere de a biciui populația”.
Olli Rehn, responsabilul cu bugetul UE, a spus că blocul țărilor euro nu are spațiu pentru slăbirea controlului cheltuielilor și datoriilor.
“Nu avem de gând să rezolvăm problemele de creștere prin adăugarea unei noi datorii la cea veche”, a spus Rehn într-un interviu pentru Spiegel.