Cu doar câțiva ani în urmă doar italienii din nordul țării păreau interesați de cunoașterea limbii germane. Și asta doar pentru a putea înțelege solicitările turiștilor germani sosiți în însorita Italie. Acum, mai bine de 400.000 de cetățeni din peninsulă sunt înscrși la cursuri de germană. Anul trecut solicitările pentru astfel de cursuri au crescut cu 18%, iar în 2012 procentul pare să fie mult mai mare.
„E tot mai rău. Mă duc în Germania”, consemnează jurnaliștii de la Der Spiegel scurta declarație făcută în limba germană de Massimo, un angajat al municipalității din Roma care încearcă din răsputeri să lege câteva cuvinte într-o limbă extrem de dificilă pentru un latin. Conform publicației germane, mii de italieni sunt în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite decât la ei acasă. Majoritatea acestora țintesc Germania, un stat despre care presa din întreaga lume susține că poate depăși criza fără mari probleme. Din nefericire pentru italieni, ca și pentru alte popoare latine, a învăța limba germană – element obligatoriu pentru obținerea unui loc de muncă în acest stat – este sinonim cu a vorbi chineza. Mulți italieni abia reușesc să pronunțe numele cunoscutului pilot de Formula 1 Michael Schumacher.
În ciuda acestei provocări, jurnaliștii de la Der Spiegel consideră că mulți italieni vor reuși, în doar câteva luni, să învețe o limbă pe care altă dată o disprețuiau. Și imediat ce vor face asta își vor căuta un loc de muncă în Germania. La polul opus, italienii par să ignore limbi străine mai apropiate ca pronunție și gramatică precum franceza sau spaniola. În aceste state e la fel de greu să îți găsești un loc de muncă bine plătit ca și în Italia, concluzionează Der Speiegel.