Dealerii germani de aur au incetat sa mai primeasca noi comenzi pentru acest metal pretios, ca urmare a cresterii semnificative a cererii, intrucat aurul este privit de catre populatie ca o investitie sigura in aceasta perioada de criza financiara internationala.

Incertitudinea economica, ii determina pe germani sa renunte la burse si actiuni pentru a se refugia in stabilitatea oferita de investitia in aur si drept urmare, dealerii germani au anuntat ca stocurile de lingouri si monede de aur pe care le au se apropie de epuizare.

Potrivit lui Heiko Ganss, liderului asociatiei comerciantilor de aur din Berlin „Pro Aurum”, majoritatea dealerilor refuza noile comenzi, pentru ca nu mai pot face fata cererii extrem de ridicate. „Cererea este cu mult peste capacitatea noastra de aprovizionare”, a precizat Ganss.

Comerciantii de aur au precizat ca cererea pentru acest metal a explodat in ultimele zile, iar timpul de livrare a crescut la doua, chiar patru saptamani pentru o comanda. „In momentul de fata, cererea este de zece ori peste nivelul normal”, a explicat Stephan Henkel, broker de aur in cadrul Umicore, o companie care desfasoara operatiuni comerciale cu metale pretioase si materiale avansate.

Sursa: DW