După o serie de scandaluri, diverși angajați seniori de la Fondul Isibaya au înaintat o serie de plângeri. Bloomberg publică acuzațiile acestora, care vorbesc de o „criză existențială”.

Personalul de la Fondul Isibaya, care supraveghează activele necotate la PIC, de 136 miliarde de dolari, a prezentat o listă de plîngeri, printre care și eșecul reînnorii unui acord cu cel mai mare client al diviziei. Dar și acuzații de gestionare deficitară.

Probleme cu fondurile de pensionare

Un acord din 2016 cu Government Employees Pension Fund, care gestionează fondurile de pensionare pentru angajații de la stat, din Africa de Sud, este pe punctul să expire, au scris autorii mesajului, datat 7 mai și confirmat de PIC.

“O supraveghere de această amploare, care plasează PIC într-o poziție precară, ar trebui să necesite responsabilitate”, spun angajații Isibaya.

Echipa Isibaya a cerut o întrevedere cu comitetul de investiții pentru a discuta plângerile lor cu privire la șeful interimar al diviziei, Lusanda Kali. Acesta a implementat o restructurare a diviziei, încălcând contractele de muncă ale unor membri ai grupului.

Fondat în 1995, Isibaya Fund „investește în proiecte africane viabile din punct de vedere comercial, care au un impact puternic și pozitiv asupra dezvoltării și transformării”, de la energie regenerabilă la asistență medicală, potrivit site-ului PIC.