Un nou vaccin anti-COVID!

Moderna a fost prima compania care a anunţat rezultatele, miercuri noapte. În momentul de față, este vorba despre informaţii de bază din analiza iniţială a rezultatelor disponibile, conform informațiilor transmise de theguardian.com

Totodată, amintim că giganții farmaceutici se întrec în producerea unor versiuni adaptate ale vaccinurilor lor anti-COVID. Pfizer/BioNTech a dezvoltat un ser cu tehnologie similară celui Moderna iar Oxford-AstraZeneca dezvoltă în prezent vaccinuri optimizate împotriva variantei sud-africane, B1351, şi celei braziliene, P1, care par să fie principalele ameninţări pentru programele de imunicare, arată sursa menționată.

Trebuie menționat că serul realizat de Moderna împotriva variantelor va fi fezabil şi va putea fi lansat anul acesta, arată rezultatele unui studiu restrâns.

Vaccinurile nu au fost testate în teren

Compania americană a testat şi a treia doză a vaccinului standard şi versiunea optimizată a acestuia pe oameni care au fost deja imunizaţi cu două doze. Douăzeci de adulţi au fost recrutaţi pentru fiecare ramură a studiului, în total fiind vorba despre 40 de subiecţi.

După două săptămâni de la noua doză, Moderna a spus că versiunea optimizată a dus la creşterea anticorpilor care pot neutraliza cele două variante SARS-CoV-2.

Vaccinul modificat, numit mRNA-1273.351 şi conceput în special pentru a combate variantele apărute în Africa de Sud şi Brazilia, a produs niveluri mai mari de anticorpi neutralizanţi decât cea de-a treia doză a vaccinului standard, numită mRNA-1273.

Moderna a anunţat și că realizează un studiu în care oamenii primesc un amestec, booster-ul şi vaccinul modificat. Odată ce acest studiu va fi finalizat, vor fi publicate rezultatele.

Vaccinurile nu au fost testate în teren, acestea au fost mostre de sânge analizate în laborator. Însă autorităţile de reglementare au spus că nu este nevoie să treacă prin studii riguroase la scară largă, care au fost necesare pentru serurile originale în vederea obţinerii aprobării. De asemenea, compania a mai spus că au apărut puţine efecte secundare în urma vaccinurilor şi cele raportate au fost uşoare.

Sursă foto: Dreamstime