Un război între China și Taiwan ar declanșa o criză economică fără precedent

Vine o nouă criză economică? Un conflict militar între China și Taiwan ar putea genera o criză economică globală catastrofală.

Acesta ar avea un impact estimat la nivel mondial de minus 10% asupra PIB-ului, conform unei analize efectuate de Bloomberg.

Conform analiștilor, costul unei acțiuni militare este estimat la aproximativ 10 trilioane de dolari, reprezentând aproximativ o zecime din PIB-ul global. Această sumă depășește pagubele generate de conflictele din Ucraina, pandemia de COVID sau criza financiară globală.

Motivul este că Taiwanul are un rol crucial în producția de semiconductori. Strâmtoarea Taiwan reprezintă o rută esențială pentru comerțul la nivel global.

Un satelit chinezesc a trecut prin spațiul aerian din sudul Taiwanului

Autoritățile de la Taipei au emis o avertizare pentru întreaga insulă. Potrivit acestora, un satelit chinez a traversat spațiul aerian în sudul Taiwanului, notează Mediafax.

Marți, autoritățile din Taiwan au emis această alertă. Acestea au afirmat că un satelit chinez a survolat zona din sudul Taiwanului, conform Reuters. Mesajul scurt transmis de Ministerul Apărării către utilizatorii de telefoane mobile din Taiwan nu a furnizat detalii suplimentare.

Avertizarea a survenit în jurul aceleași ore cu anunțul presei de stat din China privind lansarea unui mic satelit de către Beijing.

Urmează să aibă loc alegeri în Taiwan

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din Taiwan, programate să aibă loc la 13 ianuarie, creșterea numărului de baloane chineze pe cerul insulei este considerată de către armata taiwaneză drept un „război psihologic” dus de Beijing într-o încercare de a influența rezultatul scrutinului. Cu toate acestea, aceasta este o armă cu două tăișuri, conform AFP.

Beijingul efectuează periodic acțiuni militare, trimitând avioane de vânătoare, drone de recunoaștere și nave de război în jurul insulei, a cărei suveranitate este contestată.

Din decembrie, aproximativ 20 de baloane misterioase au survolat Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, conform Ministerului Apărării taiwanez, care interpretează acest lucru ca fiind o formă de hărțuire dintr-o așa-numită „zonă gri” menită să „afecteze moralul poporului nostru”.

Acest tip de tactică se referă la acțiunile agresive desfășurate de către un stat fără a declara un război deschis, explică AFP.

„Beijingul arată că poate să încalce spaţiul aerian taiwanez şi să pună sub semnul întrebării suveranitatea sa”, a spus Raymond Kuo, expert în problemele Taiwanului la institutul american Rand Corporation.