Reunificarea Chinei cu Taiwan este inevitabilă, consideră Xi Jinping

Președintele Xi Jinping a afirmat duminică că „reunificarea” Chinei cu Taiwanul este un fapt inevitabil. Liderul chinez a adoptat în discursul său de Anul Nou un ton mai hotărât decât în anii precedenți.

Această declarație survine cu mai puțin de două săptămâni înainte ca insula, asupra căreia China revendică autoritatea, să-și aleagă un nou lider, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Peste 13 ianuarie vor avea loc alegeri prezidențiale și parlamentare în Taiwan. Totul are loc într-un context caracterizat de tensiuni crescute între Beijing și Taipei. China a intensificat presiunea militară pentru a-și asigura pretențiile de suveranitate asupra Taiwanului, o regiune autonomă și guvernată democratic.

Pentru China, Taiwanul este considerat „teritoriu sacru”. De aceea, Beijingul nu a renunțat niciodată la opțiunea utilizării forței pentru a-l reincorpora sub controlul chinezesc. Cu toate acestea, în discursul său televizat, Xi Jinping nu a menționat explicit amenințări militare în direcția Taiwanului.

„Reunificarea patriei este un destin istoric”, a transmis Xi Jinping în discursul său.

Totuşi, în traducerea oficială în engleză ce a fost publicată apoi de agenţia de presă Xinhua, a fost notată o formulare mai simplă – „China va fi cu siguranţă reunificată.”

„Compatrioţii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un simţ al ţelului comun şi să împărtăşească gloria întineririi naţiunii chineze”, a adăugat liderul de la Beijing.

Din nou, în traducerea în limba engleză s=a înlocuit „compatrioţii” cu „toţi chinezii”.

Lai Ching-te, principalul favorit în cursa prezidenţială de la Taipei, e considerat de China un separatist periculos

Lai Ching-te, actual vicepreşedinte în Taiwan şi candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat (DPP), aflat la guvernare, a deranjat Beijingul. China a spus despre politicianul care conduce în sondajele de opinie că este un separatist periculos.

Într-un răspuns emis sâmbătă seara târziu, în replică la comentariile lui Lai Ching-te într-o dezbatere televizată, Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze a afirmat că Lai „şi-a expus adevărata faţă de activist încăpăţânat pentru independenţa Taiwanului şi de distrugător al păcii în Strâmtoarea Taiwan”.

De la preluarea mandatului de către președintele Tsai Ing-wen în 2016, guvernul condus de DPP a fost acuzat că promovează separatismul și este considerat „creierul criminal” când vine vorba despre îngreunarea relațiilor și afectarea intereselor poporului taiwanez. Aceste acuzaţii au fost formulate de un purtător de cuvânt chinez.

Tsai Ing-wen și Lai Ching-te au făcut repetate oferte pentru dialog cu China, dar acestea au fost respinse.

Sâmbătă, Lai a insistat că Republica Populară Chineză şi Republica China „nu sunt subordonate una alteia”. El şi Tsai au mai folosit anterior această formulare, care a iritat Beijingul. Republica China este denumirea oficială a Taiwanului.