”Preşedinţia (poloneză a Consiliului UE) a decis să nu convoace o reuniune ECOFIN miercuri”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

În aceste condiţii, nu va avea loc nicio reuniune pregătitoare, nici a miniştrilor de finanţe ai ‘Celor 27’, nici a celor din zona euro înaintea Summitului UE (care va începe la ora locală 18) şi a celui al statelor din zona euro care îi va urma.

În schimb, reuniuni ministeriale ar putea avea loc după summiturile de miercuri seară, pentru a pune la punct detaliile tehnice ale eventualelor decizii care vor fi luate miercuri de liderii europeni.

Un summit extraordinar al ţărilor din zona euro s-a desfăşurat duminică seară, după Consiliul European de toamnă, fără însă a se lua decizii concrete privind o soluţie definitivă şi cuprinzătoare pentru soluţionarea crizei datoriilor din zona euro.

În prezent, au loc negocieri pentru Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF), astfel încât acesta să fie dotat cu puteri suplimentare pentru a putea ajuta ţările în dificultate.

În discuţie sunt mai multe scenarii. Primul ar fi ca FESF să garanteze o parte a obligaţiunilor emise de către statele ce întâmpină dificultăţi. O altă variantă o reprezintă crearea unui fond special auxiliar al FMI şi creat pe bază de voluntariat, de exemplu din partea unor economii emergente, precum China. Un acord în această privinţă nu ar putea fi însă încheiat înaintea Summitului G20 de la Cannes, prevăzut pentru 3-4 noiembrie.

În fine, a treia opţiune ar fi crearea unui instrument financiar auxiliar al FESF, care să vizeze atragerea investiţiilor publice şi private, inclusiv în afara zonei euro. Nu este însă exclusă o combinaţie a celor trei scenarii anterioare.
Sursa: Agerpres