Dacă ești cu adevărat preocupat de ceea ce mănânci, în mod sigur ai auzit de ”Studiul China”. Și, la fel de sigur, știi că dr. Colin Campbell, autorul acestei cărţi, a vizitat România acum doi ani. A venit aici să ne povestească despre cauzele bolilor, despre cum funcționează corpul uman și care sunt alimentele pe care trebuie să le evităm. ”Este un Dalai Lama al nutriţiei. Din momentul în care l-am cunoscut, am știut că îl voi aduce în România”, spunea atunci Cristina Bâtlan, creatoarea brandului Musette, care, în ultimii ani, s-a implicat activ în programe special concepute pentru un stil de viață sănătos, prin intermediul fundației Integrative Life. La doi ani distanță, publicului din România i se oferă o nouă șansă: întâlnirea cu dr. Michael Hollie. Timp de trei zile (2-4 mai), acesta va susține conferințe la București, în timpul cărora va îmbina teoria cu practica, prin prezentarea unor preparate speciale, gătite fără ulei, din legume și cereale organice, integrale. Ca să ne lămurim cum stau lucrurile, Cristina intră puțin în detalii.

Capital: Așa cum se schimbă tendințele în modă,  asistăm astăzi la schimbări importante în nutriție. Este pregătit publicul din România să primească informație valoroasă și să o aplice?

Cristina Bâtlan: La fel ca și Kube Musette, acest tip de eveniment este pentru oameni. Sunt antrenată să lucrez cu trenduri și cred că acesta este unul dintre cele mai importante pentru ”Millennials” sau ”Generaţia X”.  Totul a început în 2015, atunci când l-am invitat pe dr. Colin Campbell în Romania. Evenimentul a fost un succes. Așa am descoperit cât de interesați sunt românii de acest subiect. Este important pentru public să aduci un specialist care vede problemele din afară. În jurul nostru sunt foarte multe cazuri de boală, iar multe dintre boli pot fi evitate sau tratate prin schimbări de comportament. Există familii care nu gătesc în casă pentru copii, trăiesc într-o mare viteză, mănâncă la fast-food-uri și au pretenții să se repare imediat cu pilule. Am urmat cursurile de nutriție din cadrul Cornell University SUA și am înțeles cât de importantă este nutriția. Am insistat ca dr. Hollie să vină în România pentru că avem mare nevoie de sănătate. Cred că românii sunt educați, pregătiți să înțeleagă ce le face bine și ce nu. Ori de câte ori întreb de ce nu există mai multe produse integrale în magazine, mi se răspunde că nu există cerere. Exact cum este și problema cu autostrada: ”nu construim autostrada fiindcă nu este trafic”. Oamenii sunt cei care aleg cum să trăiască.

 

Capital: Cu ce vine nou acest gen de eveniment prin comparație cu altele?

Cristina Bâtlan: Conferința nu este doar teoretică, ci și practică. Învățăm despre nutriție, experimentăm gusturi noi, preparate gătite sănătos. Pentru fiecare seară au fost alese câte două teme de discuție, iar participanții vor putea pune întrebări. Vom afla cum să preparăm aceste mâncăruri, cum să îmbinăm produsele organice. Există o percepție greșită legată de faptul că a fi vegan este foarte scump, că trebuie să îți permiți. Însă lucrurile nu stau deloc așa. Vom aduce informația la nivel teoretic și practic, prin experimentarea unui mod de viață sănătos, așa cum facem în cadrul taberelor Integrative Life. Dacă ne gândim la trecut, românii, o bună perioadă de timp, au fost forțați, prin restricții, să mănânce puțin și sănătos, fără să aibă acces la prea multe variante. Populația era sănătoasă, ne aflam între țările cu cele mai puține cazuri de cancer din lume. După Revoluție, obiceiul alimentar a început să se schimbe, românii au devenit cobaii gusturilor noi, alimentelor adictive (zahăr, amelioratori de gust). Astăzi, este foarte greu să găsești alimente deja pregătite care să nu conțină substanțe nocive pentru corp. Diabetul de tip 2 (o boală de comportament alimentar) reprezintă 4 din 10 cauze de deces în România. Nu stăm mai bine nici la bolile de inimă sau la obezitate. De altfel, vom dona bolnavilor de cancer, inimă, diabet, bilete la conferință, cel puțin egalul numărului vândut. Cu alte cuvinte, ”cumpărând un bilet, dăruiești un bilet unei persoane care suferă”. Le mulțumesc celor care își doresc să ajute și chiar ajută. 

Capital: “Dinner with the Doctor” este un exemplu de eveniment care ar putea fi continuat și de specialiști români, pentru români. 

Cristina Bâtlan: Desigur, acesta ar putea fi un pas important. Integrative Life chiar organizează evenimente de lifestyle educativ, activități care dezvoltă personalitatea, încrederea în sine, care ne mențin sănătatea fizică și mentală. Iar între 6 și 13 mai, va avea loc un retreat de nutriție și lifestyle la Valea Doftanei, unde Michael Hollie, împreună cu soția sa, Cindy Hollie, de asemenea medic, vor susține cursurile zilnice de nutriție. Din experiența anterioară, efectele unui astfel de program sunt benefice: mănânci și slăbești. Valorile tensiunii arteriale, colesterolului și glicemiei scad, analizele de sânge fiind prelevate la începutul și la sfârșitul programului. Dr. Hollie vine din America, de unde vine și fast-food-ul, însă, spre deosebire de statul american care, deși foarte bogat, nu acordă ajutoare sociale, adică oamenii sunt liberi să decidă dacă își permit să se îmbolnăvească sau nu, în Europa și, evident, în România, interesul nostru general ar trebui să fie  pentru o populație sănătoasă.

 

Capital: Cu alte cuvinte, în aceste tabere este experimentat un nou de stil de viață, un model pe care fiecare îl poate aplica în viața de zi cu zi. 

Cristina Bâtlan: Într-adevăr, un astfel de retreat este o revizie generală, așa cum faci la mașină. Din păcate, oamenii acordă mult timp obiectelor, lucrurilor, care, într-un final, nu au nicio valoare, și mult prea puțin timp pentru ceea ce contează cu adevărat: adică să aibă un corp sănătos. Programele Integrative Life, conduse de Maestrul Farid, sunt benefice oricărei persoane care vrea să facă o schimbare. În acest moment, lucrăm la o serie de programe pe care dorim să le implementăm în România și care vizează  educația pe segmentul de de nutriție în școli, inclusiv cursuri de parenting. Ca părinte, ești direct responsabil să menții sănătatea copilului tău. Mai mult, promovăm sportul, prin sesiuni de yoga și meditație.

Pe scurt despre dr. Michael Hollie: 

*Este un medic practicant certificat în astm, alergie și imunologie;

*A obținut diploma de licență de la Colegiul din Idaho;

*A absolvit la Loma Linda University School of Medicine, California;

*Este membru al Colegiului American Lifestyle Medicine și al Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie;

*În cadrul conferințelor de la București (2, 3 și 4 mai, Clubul Diplomatic),  va prezenta soluțiile pe care le putem adopta în viața de zi cu zi pentru a ne întări imunitatea, pentru a preveni sau trata cele mai prezente boli ale societății actuale: bolile de inimă, cancerul, diabetul și obezitatea. Cei care participă la acest eveniment, cumpărând un bilet, dau și bolnavilor o șansă să participe.