Una dintre cele mai mari probleme cu care producătorul local IPEC s-a confruntat în ultima perioadă ține de creșterea prețurilor utilităților, care a influențat în mod direct profitabilitatea producției. O altă problemă majoră ține și de lipsa forței de muncă, care s-a resimțit în această perioadă de criză.

CAPITAL: Ce achiziții ați făcut, direct sau prin intermediul firmelor deținute, în 2020, respectiv în 2021? Care a fost valoarea fiecărei tranzacții?

CRISTIAN COVACIU: Am realizat achiziții proprii de terenuri, spații comerciale, obiecte de artă și aș dori ca valoarea achizițiilor să rămână confidențială.

CAPITAL: Care au fost cele mai mari realizări și care au fost cele mai mari eșecuri din ultimii ani? Care au fost greșelile din care ați învățat lecții importante în derularea afacerilor?

CRISTIAN COVACIU: Dintre realizări pot să evidențiez dezvoltarea de tehnologii noi, unice de producție, tehnologii care încorporează experiența dobândită în cei 30 de ani de activitate în domeniul ceramicii.

O lecție învățată în ultima perioadă, nu neapărat dintr-o greșeală, este faptul că nu poți să prevezi într-un mod acurat efectele unui eveniment, cum este pandemia COVID-19. Nu am reușit să anticipam o explozie de proporții atât de mari a prețului utilităților.

CAPITAL: Ce investiții aveți în sectorul imobiliar atât în țară, cât și în străinătate?

CRISTIAN COVACIU:  Am realizat prin intermediul companiei investiții în terenuri agricole și intravilane din România.

CAPITAL: În ce domenii ați investit în acest an și în ce domenii intenționați să investiți în viitor?

CRISTIAN COVACIU:  Am realizat investiții în domeniul ceramicii, pentru dezvoltare de rețete și fluxuri noi de producție, investiții care vor continua și în viitor

CAPITAL: Ce hobby-uri aveți și care sunt destinațiile dvs. preferate pentru vacanta? Care sunt proiectele de responsabilitate socială în care v-ați implicat și de ce le-ați ales?

CRISTIAN COVACIU:  Printre hobby-urile mele se numără călătoriile, mașinile și bărcile. Ca destinații preferate pentru vacanță sau ieșiri ocazionale sunt zonele rurale din țară unde natura a rămas neatinsă.

În ceea ce privește proiectele de responsabilitate socială, ne implicăm în educația tinerilor, fiind membru Fondator al Școlii Profesionale Germane din Alba Iulia. Avem de asemenea în derulare și diferite parteneriate cu universitățile, liceele și grădinițele din zonă, colaborări axate de dezvoltarea personală și educația tinerilor.

Am donat aparatură medicală Spitalului Județean Alba pentru a sprijini lupta împotriva COVID-19.

CAPITAL: Cum v-a influențat din punct de vedere financiar criza COVID-19?

CRISTIAN COVACIU:  Criza COVID-19 a fost și este o provocare cu care ne confruntăm în continuare.

De la închiderea completă a piețelor de desfacere a produselor, până la creșterile de preț a utilităților (creștere de la simplu la de 10 ori), a lipsei forței de muncă și a lipsei materialelor necesare procesului de producție, toate aceste elemente au generat sincope în fluxul de livrări care au avut impact asupra cifrei de afaceri.