Criptomonedele mai mici sunt la mare căutare, investitorii eToro dorind să-și diversifice portofoliile

Poate surprinzător, ADA Cardano a depășit bitcoin pentru a deveni cea mai deținută criptomonedă în al doilea trimestru al anului 2021, înregistrând o creștere de 51% față de trimestrul anterior. Bitcoin, care a condus creșterea criptoactivelor pe piețele financiare la începutul anului, a rămas popular – cu o creștere de 42% a cererii, însă a fost eclipsat de ADA și a coborât de pe primul pe al doilea loc.

„În timpul celui de-al doilea trimestru, Cardano a oferit o foaie de parcurs mai clară pentru viitorul hardfork “Alonzo” – aflat în prezent în faza de testare. Dacă va avea succes, acesta va aduce funcționalitatea contractelor inteligente, permițând scrierea și implementarea de contracte inteligente pentru prima dată pe blockchain-ul Cardano. Această actualizare va fi semnificativă, deoarece va permite dezvoltatorilor să construiască proiecte pe rețea, ajutând Cardano să se poziționeze ca un „concurent” real pentru cei ca Ethereum. Prețul ADA a urcat cu 15% în ultimul trimestru, ceea ce sugerează optimismul investitorilor în jurul hard fork-ului Alonzo și capacitatea Cardano de a fi un competitor pentru Ethereum pe termen lung”, a decelarat Simon Peters, analist al pieței criptoactivelor la eToro.

Ethereum, al cărui preț a crescut cu 220% în acest an, a câștigat și el în popularitate, înregistrând o creștere de 79% a numărului de investitori care dețin acest activ. Acest lucru se întâmplă înaintea foarte așteptatului hardfork “London”, programat pentru luna iulie, care va aduce funcționalități sporite rețelei și va pregăti actualizarea Serenity (ETH 2.0), programată pentru 2022. De asemenea, va avea loc actualizarea EIP-1559, care va schimba modul în care se plătesc taxele de gaz pe Ethereum 1.0 în viitor. Astfel, taxele de bază vor fi ajustate la ratele pieței, cu opțiunea de a accelera tranzacțiile prin acordarea de bacșișuri minerilor.

„Criptoactivele au avut un an interesant, au atins etape importante în ceea ce privește mișcările de preț și creșterea investițiilor instituționale, ceea ce indică o mai mare adoptare din partea ecosistemului tradițional de servicii financiare.

Această clasă de active emergente continuă să revoluționeze multe aspecte ale serviciilor financiare, iar fundamentele pe termen lung rămân puternice. Cu toate acestea, după cum am văzut în ultimele luni, vor exista hopuri pe parcurs și ne așteptăm ca volatilitatea să continue. Am văzut cum aspecte precum consumul de energie au devenit subiecte de discuție importante, iar în următoarele câteva luni vom asista probabil la alte evoluții interesante. Este foarte posibil să vedem o proporție mai mare de surse de energie regenerabilă care să susțină minerii și alte țări care să ia locul Chinei ca principal miner de active, în urma interdicției recente din această țară.

Indiferent de titlurile de pe prima pagină a ziarelor, îi îndemnăm pe investitorii individuali să fie conștienți de riscuri atunci când investesc în criptoactive și să se documenteze înainte de a investi”, a completat Simon Peters.

Cele mai deținute criptoactive printre clienții eToro la nivel global

În ciuda faptului că atenția se concentrează în principal asupra criptoactivelor cu cele mai mari capitalizări de piață, cele mai mari mișcări din al doilea trimestru au venit de la criptomonedele mai mici, Tron (TRX) și Ethereum Classic (ETC) fiind în frunte. Tron (TRX), în special, a înregistrat câștiguri impresionante, cu o creștere de 163% a numărului de utilizatori globali care dețin acest activ în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru al acestui an, iar Ethereum Classic a înregistrat o creștere de 151% față de Q1 și un câștig de 247% față de anul trecut.Investitorii își diversifică portofoliile în căutarea „următorului bitcoin”

„În loc să se concentreze doar pe bitcoin și ether, unde mulți investitori pot deține doar o fracțiune dintr-o monedă, observăm o cerere din ce în ce mai mare pentru monede cu prețuri mai mici. Având în vedere că majoritatea investitorilor individuali nu pot deține un bitcoin, mulți caută alternative mai ieftine, cum ar fi ADA, MIOTA și TRX, toate acestea având un preț de aproximativ 1 dolar. Cu recompensele pentru staking disponibile pe eToro pentru Tron și Cardano, investitorii au acum posibilitatea de a obține recompense pentru deținerea acestor active pe termen lung, ceea ce contribuie la creșterea cererii.

Apariția și popularitatea tot mai mare a altcoins înseamnă că ecosistemul devine mai puternic, cu o diversitate mai mare și din ce în ce mai multe cazuri de utilizare. Este minunat să vedem că investitorii privesc dincolo de depozitele de valoare și își deschid portofoliile către active despre care cred că vor ajuta nu numai la protejarea împotriva unor probleme în creștere, cum ar fi inflația, ci vor oferi soluții la probleme cu care alte active s-ar putea confrunta”, a conchis Simon Peters.

Cele mai deținute criptoactive printre clienții eToro în România T2 2021
Poziție Criptoactive  

 

T1 2021 poziție

 

 

T2 2020 poziție

1 Cardano (ADA) 1 6
2 Ethereum (ETH) 4 3
3 Bitcoin (BTC) 2 2
4 Ripple (XRP) 3 1
5 Dogecoin (DOGE) N/A N/A
6 TRON (TRX) 6 12
7 Stellar (XLM) 5 5
8 IOTA (MIOTA) 7 13
9 Ethereum Classic (ETC) 10 9
10 Binance Coin (BNB) 11 15

Sursă foto: Dreamstime