Bursa de Valori a inregistrat o evolutie foarte buna in saptamana 9-15 august, in patru din cele cinci zile de tranzactionare fiind inregistrata o valoare zilnica totala a tranzactiilor de peste 10 miliarde lei. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor a fost de 12,09 miliarde lei, fata de 7,9 miliarde lei, respectiv 5,9 miliarde lei in saptamanile precedente.
Evolutia buna s-a inregistrat si la nivelul preturilor de tranzactionare, aprecierea indicelui BET fiind de 11%, de la 691 la 767 puncte, iar a indicelui BET FI de 14,9%, de la 1.889 la 2.171 puncte.
In topul celor mai tranzactionate societati, pe langa cele din sectorul financiar, apar si reprezentante din sectorul farmaceutic si chimic.
Cu actiunile emise de Azomures s-au realizat tranzactii in valoare de peste patru miliarde lei in perioada analizata. Rezultatele financiare bune inregistrate de societate pe primul semestru au determinat o apreciere a pretului de tranzactionare cu 18,45%, pana la 1.220 lei/actiune inchiderea din 15 august. Azomures a realizat in semestrul I o cifra de afaceri de 1.987 miliarde lei, in crestere cu 51% fata de perioada similara a anului trecut iar profitul net a crescut cu peste 478%, de la 50,5 miliarde lei la 292 miliarde lei. Marja neta a profitului s-a dublat fata de valoarea de la sfarsitul anului trecut, fiind de 17,19% iar gradul de indatorare (total datorii/ capital propriu) a scazut de la 123% (dec. 2000) la 104%. Valoarea contabila a unei actiuni este de 4.414 lei, iar profitul net pe actiune (EPS) de 1.268 lei la sfarsitul lui iunie.
Actiunile Terapia si-au continuat evolutia pe trend ascendent inceputa pe 6 august (1.980 lei/actiune) si au atins in sedintele din 14 si 15 august cotatia de 2.350 lei/actiune, care reprezinta maximul din ultimul an de tranzactionare. Inchiderea curenta, de 2.350 lei/actiune, este cu 33,2% mai mare decat media ultimelor 200 sedinte de tranzactionare.
Cifra de afaceri a societatii pe semestrul I este de 443 miliarde lei, in crestere cu 46% fata de valoarea similara din 2000, iar profitul net de 124 miliarde lei, cu 71% mai mare.
Dupa ce luni, 13 august, actiunile SIF-urilor au inregistrat aprecieri importante ale cotatiilor (cuprinse intre 12,2% si 15%), in prima parte a sedintei de marti trei din cele cinci societati s-au tranzactionat la preturi care reprezinta maxime istorice, exceptiile fiind SIF Transilvania (pret maxim 1.450 lei pe 12 noiembrie 1999) si SIF Muntenia (pret maxim 1.430 lei pe 12 noiembrie 1999). Indicele BET FI a inregistrat pe 13 august valoarea de 2.424, reprezentand maximul istoric.
Pe baza profitului net pe primele sase luni (fara a fi extrapolat la nivelul unui an) si a cotatiilor actuale, rezulta o valoare medie a indicatorului PER (raportul pret/castig) de 3,9. Desi pretul de tranzactionare a cunoscut aprecieri importante in ultima perioada, indicatorul PER se mentine la valori bune, ca urmare a cresterii profitului net raportat de aceste societati.
SIF-urile se tranzactioneaza in continuare „cu discont”, valoarea activului net unitar fiind de aproximativ 4,2 ori mai mare decat pretul de tranzactionare.
Actiuni de urmarit:
Impact
O actiune interesanta de urmarit pentru lunile urmatoare este Impact Bucuresti. Societatea de dezvoltare imobiliara se mentine in atentia investitorilor prin activitatea desfasurata si prin planurile sale de dezvoltare. Astfel, societatea a inaugurat in luna iunie a.c. lucrarile la ansamblul de vile Baneasa 5, primele patru proiecte similare fiind in diverse stadii de lucru (Baneasa 1 – finalizat, Baneasa 2 cu inca 20 de case de predat si Baneasa 3 si 4 constituind varful activitatii societatii in acest moment). Societatea a inregistrat pe primele sase luni ale anului curent venituri totale de 83 miliarde lei, cheltuieli totale de 68 miliarde lei si un profit brut de 15,4 miliarde. Profitul net a fost de 12,5 miliarde lei, in crestere cu 47% fata de valoarea inregistrata la 30 iunie 2000. In analiza acestor rezultate trebuie tinut cont de faptul ca experienta anilor trecuti, dar si strategia societatii determina inregistrarea unor profituri mai mari in a doua jumatate a anului.
In vederea finantarii activitatii, Impact a contractat un credit de doua milioane de dolari pe o perioada de patru ani de zile. Pe langa destinatii legate de dezvoltarea infrastructurii pentru proiectul Baneasa 5 si pentru un nou proiect – Baneasa 6, acest credit va fi utilizat si pentru marirea duratei de creditare a clientilor, avand drept consecinta o accesibilitate mai mare a caselor puse in vanzare.
In piata, actiunile IMP au evoluat relativ constant, usor crescator in ultimele luni (+ 15,3% in perioada aprilie – iulie). Luna acestea, actiunile Impact au cunoscut o crestere de 16% in perioada 1-14 august. Mai interesante decat pentru eventuale speculatii pe termen scurt, aceste actiuni sunt mult mai atractive ca o investitie pe termen mediu, de cel putin sase luni.
Una dintre putinele societati care utilizeaza in mod activ piata de capital pentru finantarea activitatii, Impact intentioneaza sa dea satisfactii actionarilor sai si anul acesta. Concluzia este una singura: Impact si actiunile sale merita urmarite.