Creşterea rapidă a salariului minim de la 600 lei la 1.600-1.700 lei, în următorii 2-3 ani, şi aprobarea unor grile de salarizare bazate pe venituri bugetare nerealiste, în 3-5 ani, ameninţă stabilitatea economică, apreciază reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR).

„Confederaţia apreciază că aprobarea unor grile de salarizare, pe baza unor venituri bugetare nerealiste în următorii 3-5 ani, promovarea ideii de creştere rapidă a salariului minim pe economie de la nivelul actual de 600 lei la 1.600 – 1.700 lei, în următorii 2-3 ani, reprezintă tot atâtea ameninţări la adresa stabilităţii economice a României şi un semnal extrem de negativ pentru mediul de afaceri”, se arată într-un comunicat al CNPR.

Organizaţia solicită publicarea şi punerea în discuţie publică a celor trei variante de grile de salarizare şi evaluările financiare care să arate influenţele fiecăreia asupra cheltuielilor cu personalul acoperite din veniturile bugetului de stat.

Reprezentanţii conferederaţiei susţin că vor continua să ceară adoptarea unei legi a salarizării personalului bugetar şi înlăturarea „discrepanţelor majore create în mod deliberat în ultimii zece ani între nivelurile de salarizare ale diferitelor categorii sociale”.

„CNPR consideră că Ministerul Muncii trebuie să acorde prioritate maximă creării de noi locuri de muncă şi asigurării de venituri cetăţenilor României pe bază de muncă şi nu printr-un sistem de protecţie socială generalizat. Creşterea arbitrară a salariilor mici şi mai ales a pensiilor, prin decorelarea realizată cu greu după ani de recalculări şi recorelări ale pensiei cu contribuţia adusă la acest sistem, reprezintă ameninţări suplimentare faţă de sistemul de pensii şi al economiei în general”, se mai arată în comunicat.

Angajamente sociale nerealiste

Confederaţia susţine că cei 4,9 milioane de salariaţi din România nu vor putea susţine financiar „angajamentele sociale nerealiste”, iar ieşirea din criza economică nu se poate realiza prin creşterea asistenţei sociale, ci prin investiţii şi locuri de muncă.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a declarat că salariul minim, în prezent de 600 de lei, ar putea ajunge, după aplicarea noii grile de salarizare, la 1.500 – 1.600 de lei.

Sârbu declara, pentru Mediafax, că, începând cu 1 ianuarie 2013, va fi aplicabilă noua grilă de salarizare în sistemul bugetar, precizând că nu a fost avansată o altă dată de aplicare a noii grile. El preciza că legea salarizării unice va fi finalizată în acest an şi se va aplica de la 1 ianuarie 2010, urmând ca de la 1 ianuarie 2013 să fie aplicabilă şi noua grilă de salarizare în sistemul bugetar.

SURSA: Mediafax

Citiţi şi:

„Salariul minim ar trebui să fie cel puţin 800 de lei

– Cât de fezabilă este majorarea salariului minim la 700 de lei, de la 1 iulie?”