Saptamana trecuta a expirat termenul limita de depunere a cererilor de retrocedare a caselor nationalizate, si aceasta reprezinta un pas inainte pentru deblocarea pietei imobiliare pe acest sector. In curand, o data cu primirea titlurilor de proprietate, va creste numarul celor care vor dori sa vanda aceste case si care vor fi primii care au titluri de proprietate de necontestat.
Pana acum, foarte multe agentii imobiliare nu acceptau oferte de case nationalizate, pentru ca nu aveau siguranta ca actul de proprietate prezentat de ofertanti nu va fi contestat (vanzatorii proveneau fie din randul fostilor chiriasi, care au cumparat conform Legii nr. 112/1995, fie din randul fostilor proprietari dinainte de nationalizare, care si-au redobandit casele prin instanta).

O vila veche este o investitie profitabila

Companiile de audit, consulatele, cabinetele de avocatura si agentiile de publicitate cauta de cele mai multe ori sedii ultracentrale, in Bucuresti dar si in tara, care sa fie elegante si care sa aiba prestanta. Si de cele mai multe ori aleg imobile vechi, istorice, care se remarca prin elemente valoroase de arhitectura, pentru care sunt dispuse sa dea mii si chiar zeci de mii de dolari pe luna chirie, in functie de marimea spatiilor si de amenajari. Pentru aducerea la standarde internationale de confort si pentru renovarea lor sunt necesare eforturi materiale substantiale. Daca la vanzare, in Bucuresti, exista vile vechi, aproape palate, cu preturi de 300 – 600 USD/mp, potrivit declaratiilor directorului firmei de consultanta imobiliare Keops, Dan Mircan, aducerea intr-o buna stare poate sa coste 300 USD/mp, la preturile zilei. Uneori insa proprietarii exagereaza cu pretentiile si sunt vehiculate cifre incredibile si nerealiste, ce ating uneori si un milion de dolari pentru case nerenovate si in stadiu avansat de degradare.
O casa veche, daca mai este si catalogata de Ministerul Culturii ca monument istoric de arhitectura, poate fi si o pacoste, daca nu sunt bine verificate intentiile primariei privind zona in care se afla. Exista vile la care sunt pretioase, ca monument istoric, doar fatadele, dar sunt altele la care trebuie conservate si unele interioare sau gradini. Pentru acestea trebuie avizul expres al Comisiei Monumentelor Istorice de pe langa Ministerul Culturii, care a intors din drum in ultimii ani sute de potentiali investitori.    

Oferte de cladiri vechi, istorice din Bucuresti

Capitala este cea mai scumpa piata si cea mai mare. Numai in sectorul trei exista peste 500 de case declarate monumente istorice si de arhitectura.
Pe o vila situata in zona Parcului Carol, cu o suprafata construita de 1.500 mp si cu un teren de 1.500 mp, proprietarul cere 500.000 USD, potrivit agentiei Regatta, iar renovarea ei ar costa circa 1.000.000 USD.
O cladire de acelasi tip, in zona Dorobanti, cu suprafata construita de 800 mp si cu un teren de 430 mp se vinde cu 480.000 USD, dar este in stare mai buna, si pentru renovarea ei investitorul ar scoate din buzunar „doar” 200.000 USD, conform estimarilor.
Un alt imobil ultracentral, cu o suprafata de 1.100 mp, amplasat langa Hotelul Hilton se gaseste la vanzare cu 1.100.000 USD si ar putea fi transformat, daca s-ar mai investi aproximativ 500.000 USD, intr-un cazinou sau o reprezentanta.
Se vand si cladiri retrocedate „cu tot cu chiriasi”, in acest caz pretul de vanzare fiind pe jumatate, urmand ca viitorul proprietar sa le cumpere apartamente chiriasilor. Poate nu credeti, dar sunt cumparatori si in aceste conditii.

Stiri

· Din 2003, cine are mai multe case plateste mai mult. Astfel, un proprietar cu mai multe case va plati un impozit majorat cu 25%, pentru prima cladire in plus fata de cea in care isi are domiciliul de resedinta, cu 50% mai mult pentru a treia si cu 100% mai mult pentru a patra si celelalte cate mai urmeaza. Pentru persoanele fizice, cota de impozitare pentru cladiri va fi fixa, nu va mai depinde de consiliile locale si este de 0,2% in orase si 0,1% in comune. De votul anual al consiliilor locale va depinde totusi cota de impozitare pentru firme, variind intre 0,5% si 1,5%.

· In Ploiesti cresc preturile la spatii comerciale. Potrivit domnului Laurentiu Dragulin, director al agentiei locale Adler, mai multe firme cu activitate de comert din afara orasului si firme locale care-si extind activitatea si-au cautat locatii noi la inceputul acestui an. Ca urmare a cresterii cererii, au crescut usor si preturile de vanzare si tarifele de inchiriere. Un proprietar care are disponibil un astfel de spatiu cu o suprafata de 130 mp, situat ultracentral cere un tarif de 20 USD/mp/luna, fara TVA. Spre deosebire de alte orase, la Ploiesti, pentru un magazin, se calculeaza separat chiria pentru spatiu de vanzare (in jur de 20 USD/mp/luna), de chiria pentru spatiul de depozitare si anexe (care este mai mica, de 12-15 USD/mp).

· Preturile la terenurile de la marginea Clujului cresc vertiginos. Parcelele din zona Floresti s-au scumpit cu 40 – 50% fata de nivelul anului trecut, imediat ce in zona au inceput sa apara investitori interesati de dezvoltarea unor ansambluri de vile sau de hale de productie. Daca pretul unui teren cu utilitati (apa, canal, curent electric si cale de acces) era anul trecut de 15 – 20 USD/mp, acum proprietarul cere cu 5 -10 USD/mp mai mult. Si in zonele unde companii mari de comert au cumparat de curand terenuri au crescut preturile. De exemplu, in cartierul in care firma Delhaize a cumparat o parcela cu 45 USD/mp, acum preturile zonei au crescut la 60-70 USD/mp, conform datelor agentiei clujene Euro Global.

· Lantul de magazine Diverta cauta spatii comerciale in Bucuresti, Cluj si Constanta. Compania RTC, distribuitor de produse de papetarie, birotica, muzica si carte cauta spatii pentru dezvoltarea lantului propriu de magazine Diverta, care are in prezent 35 de magazine in intreaga tara. In acest an, reteaua se va extinde in orase mari ale tarii, printre cele prioritare fiind Capitala, Cluj Napoca si Constanta.

· Agentia Domeniilor Statului are de inchiriat, in Bucuresti, doar o cladire. Cand a aparut hotararea guvernamentala prin care Agentiei Domeniilor Statului (ADS) i se permitea sa obtina venituri din inchirierea spatiilor excedentare, foarte multi s-au gandit la miile de spatii din proprietatea IAS-urilor pe care le administreaza ADS. Nici vorba, precizeaza reprezentantul ADS, Ioan Toderasc: este vorba de un singur imobil, situat in Bucuresti, pe bulevardul Carol I, unde agentia are sediul central.