Numărul de infectări cu noul coronavirus este în crește în Bulgaria. Țara cu 6,9 milioane de locuitori, a raportat marţi 1.115 de cazuri noi de infectare, cu 283 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Cu toate acestea, autoritățile sunt rezervate când vine vorba de impunerea unor noi restricții.

Bulgaria nu intenţionează deocamdată să reimpună măsuri mai stricte împotriva răspândirii coronavirusului, în pofida unei creşteri a numărului de noi infectări în ultimele zile după o relaxare parţială la începutul lunii, relatează DPA.

Crește numărul de infectări în Bulgaria

Bulgaria, ţară cu 6,9 milioane de locuitori, a raportat marţi 1.115 de cazuri noi de infectare, cu 283 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Ministrul sănătăţii, Kostadin Anghelov, a declarat că nu vor fi reintroduse măsuri dacă numărul de noi infectări la 100.000 de locuitori nu va depăşi 200 în interval de 14 zile. În prezent, această cifră este de 128.

Mall-urile, sălile de fitness şi şcolile de dans s-au redeschis la începutul lunii februarie, iar elevii de gimnaziu şi liceenii au revenit în clase, după elevii din ciclul primar la începutul lui ianuarie. Cluburile de noapte, discotecile şi restaurantele vor rămâne închise până la 1 martie.

Ministrul Anghelov a spus că vaccinul de la AstraZeneca li se va administra şi persoanelor de peste 55 de ani, dar s-a declarat preocupat că acest vaccin ar putea să nu fie eficient în cazul vârstnicilor.

De la debutul campaniei de vaccinare la 27 decembrie, în Bulgaria fuseseră administrate până luni 58.880 de doze de vaccin anti-COVID-19, iar aproape 17.500 de persoane primiseră şi a doua doză.

Până în prezent, în Bulgaria au decedat 9.420 de persoane infectate cu noul coronavirus.

Încep programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca în România

În România, începând de miercuri, 10 februarie, românii se pot programa pentru imunizarea cu vaccinul de la compania farmaceutică AstraZeneca. Astfel, începând de zi, sunt disponibile primele 200.000 de locuri. Dozele de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite în 180 de noi cabinete de vaccinare.