In Bucuresti, Ploiesti si Craiova, la inceputul acestui an, a miscat usor din gene si, intr-o perspectiva optimista, se va si ridica in picioare in aceasta primavara. In Cluj, Timisoara si Iasi, piata este insa amortita. In Capitala, acolo unde piata rezidentiala de lux a cunoscut o adevarata explozie de oferte in ultimii ani, numarul cumparatorilor este in crestere, dar inca destul de mic in comparatie cu numarul vanzatorilor. In plus, din ce in ce mai multe case de lux, care au fost inchiriate in ultimii ani, apar acum pe piata la vanzare, ca urmare a faptului ca au scazut constant chiriile, iar potentialii chiriasi care sa plateasca pe luna mai mult de 3.000 USD sunt din ce in ce mai putini. Totusi, exista multi potentiali cumparatori, care merg si viziteaza vilele disponibile. O parte dintre acestia sunt insa in expectativa.
„Cererea de pe piata imobiliara releva faptul ca aceasta are o directie preponderenta catre partea centrala si de nord a Capitalei. Relativ, cererea cea mai mare si cu potential de crestere in perioada imediat urmatoare o reprezinta cea pentru constructiile noi unifamiliale, cu preturi ce variaza intre 100.000 si 250.000 USD, si pentru imobile in parcuri rezidentiale, cu 10-20 de vile si cu servicii incluse”, afirma Eduard Uzunov, director al agentiei imobiliare Regatta. Mai exista un segment de piata pentru care exista cerere, potrivit reprezentantilor agentiei Regatta: cel al apartamentelor cu suprafete foarte mari, de 100-250 mp, aflate in vile vechi, din centrul orasului. Preturile caselor vechi, cu arhitectura deosebita, variaza intre 300 si 400 USD/mp, pentru zonele centrale, si 600 si 800 USD/mp, pentru zonele de lux din nordul orasului, precum Dorobanti, Televiziune, Aviatorilor si Kiseleff.
Pentru constructiile noi, preturile vilelor in aceleasi zone (nord si ultracentral) cresc vertiginos si urca pana la 700 – 1.000 USD/mp. Pentru zonele rezidentiale noi, situate la marginea orasului, in Baneasa sau Pipera, preturile vilelor noi variaza intre 400 si 600 USD/mp, in functie de finisaje. Pe acest segment de piata in acest moment se semnaleaza o stagnare, oferta fiind destul de mare si in continua crestere. In aceste zone rezidentiale noi se gasesc pe piata case noi de toate marimile, cu suprafete de la 250 mp pana la 600 mp. In Ploiesti, celalalt oras in care piata a tresaltat la acest inceput de an, luna ianuarie a fost cea mai buna perioada la vanzari de vile, din ultimii doi ani. „Cumparatorii cauta in special case mai marisoare, compartimentate mai generos si cu suprafete mai mari de teren, decat cele pe care le ofera cartierele noi rezidentiale ANL sau cel al unui investitor privat. Cred ca a contat foarte mult conjunctura favorabila de inceput de an, dupa incheierea bilantului contabil al firmelor”, afirma Laurentiu Dragulin, director al agentiei Adler din Ploiesti. Preturile de vanzare s-au situat in jur de 80.000 USD. In viitorul apropiat este de asteptat ca numarul tranzactiilor sa scada. Pe piata imobiliara, oferta de vile noi la particulari este destul de redusa, de ordinul zecilor (20-30).
si in Craiova se vand bine casele si vilele noi, cu preturi de pana in 100.000 USD, in detrimentul tranzactiilor cu apartamente, care sunt din ce in ce mai putine, conform declaratiilor directorului agentiei Belle Ville, Marian Ispas. In Banie, a explodat piata terenurilor pentru case din zona fabricii Daewoo, acolo unde s-a anuntat ca se va construi un hypermarket Carrefour. In aceasta zona, numai din toamna, preturile terenurilor s-au triplat, de la trei-patru USD/mp, la 15-16 USD/mp. In aceasta zona au inceput sa apara si intreprinzatori, firme de constructii in asociere cu agentii imobiliare, care au cumparat suprafete mari de teren, de 30.000 mp, pe care vor construi un cartier de vile. Pretul estimativ al unei astfel de case va fi de 80.000 dolari, cu tot cu teren. Desi se fac din ce in ce mai multe tranzactii cu vile, piata rezidentiala de lux in acest oras este mult mai mica fata de Bucuresti sau Timisoara.

In Bucuresti, preturile la vilele noi variaza Intre 400 si 1.000 USD/mp

Zona            Preturi            Tendinte
Dorobanti, Aviatorilor    700-1.000 USD/mp