Oficialii taiwanezi au declarat că avioanele și navele de război chineze au repetat sâmbătă un atac asupra insulei, ca parte a represaliilor Beijingului pentru vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care, de asemenea, a dus la oprirea discuțiilor cu Statele Unite pe teme precum apărarea și schimbările climatice.

Scurta vizită a lui Pelosi în această săptămână pe insula autoguvernată pe care China o consideră teritoriul său a înfuriat Beijingul și a provocat exerciții militare de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului, care au inclus rachete balistice lansate deasupra capitalei Taipei, relatează Reuters. 

SUA acuză China că a luat „măsuri iresponsabile”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat China că a luat „măsuri iresponsabile” prin oprirea canalelor cheie de comunicare cu Washingtonul și a declarat că acțiunile sale în legătură cu Taiwanul au arătat o trecere de la prioritizarea rezolvării pașnice la utilizarea forței.

Ministerul taiwanez al apărării a declarat că mai multe nave și avioane chineze au efectuat sâmbătă misiuni în strâmtoarea Taiwan, unele dintre ele trecând linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părți, în ceea ce armata taiwaneză a descris drept o simulare de atac asupra insulei.

Taiwanul ripostează

Ministerul a declarat ulterior că Taiwanul a trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezești, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave militare chineze care desfășurau activități în jurul strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul într-o declarație.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că a continuat să desfășoare exerciții comune maritime și aeriene la nord, sud-vest și est de Taiwan. Acesta a declarat că accentul a fost pus pe testarea capacităților de atac terestru și maritim ale sistemului.

Exercițiile chineze – centrate pe șase locații din jurul insulei – au început joi și sunt programate să dureze până duminică la prânz.

Navele de război și avioanele chineze au continuat să „preseze” în linia mediană a Strâmtorii Taiwan sâmbătă după-amiază, a declarat o persoană familiarizată cu planificarea securității.

În largul coastei de est a Taiwanului și în apropiere de insulele japoneze, navele de război și dronele chineze au simulat atacuri asupra navelor de război americane și japoneze, a adăugat persoana respectivă.

Taiwanul avertizează China

Armata taiwaneză a difuzat un avertisment, în timp ce a desfășurat forțe de patrulare de recunoaștere aeriană și nave pentru a monitoriza și a pus în așteptare rachete de pe țărm.

Ministerul Apărării de pe insulă a publicat o fotografie cu un marinar taiwanez de pe o fregată care privește o navă de război chineză aflată în apropiere, în largul coastei de est a Taiwanului. „Absolut deloc photoshopat!”, se arată în legendă.

De asemenea, a declarat că a lansat rachete de semnalizare vineri târziu pentru a avertiza șapte drone care zburau deasupra insulelor sale Kinmen și avioane neidentificate care zburau deasupra insulelor sale Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.

„Exercițiile militare ale Chinei au schimbat în mod unilateral situația actuală din regiune și au afectat grav pacea din strâmtoarea Taiwan”, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.