Se anunţă o posibilă rezolvare pentru problemele înregistrate la banca Credit Suisse.

Credit Suisse ar putea fi preluată de rivalii de la UBS

UBS analizează sâmbătă, 18 martie, o posibilă preluare a băncii elveţiene rivale, iar această mişcare ar urma să atenueze temerile că această criză ar putea destabiliza sistemul bancar global.

Credit Suisse, cu o istorie de 167 de ani, este cea mai cunoscută bancă implicată în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în ultima săptămână, pierzând de luni un sfert din valoarea bursieră, notează jurnaliştii agenţiei Reuters.

Acum, pentru a se evita o criză, UBS s-ar afla sub presiunea autorităţilor elveţiene pentru a prelua banca rivală Credit Suisse, afirmă surse apropiate de acest caz.

Planul ar putea prevedea ca guvernul elveţian să ofere o garanţie împotriva riscurilor implicate, în timp ce divizia elveţiană a Credit Suisse ar putea fi separată.

Cele două bănci implicate şi organismul de reglementare financiar din Elveţia, FINMA, nu au făcut până acum vreun comentariu pe această temă.

Alte surse au indicat un posibil interes al BlackRock sau al Deutsche Bank

Alte voci vorbesc despre fondul american de investiţii BlackRock, care ar fi a elaborat o ofertă pentru Credit Suisse care ar putea să prevaleze asupra unui plan susţinut de banca centrală elveţiană ca UBS să achiziţioneze rivalul său aflat în dificultate, transmite Financial Times, citând alte surse care au cunoştinţă despre aceste discuţii.

Gigantul american de investiţii a evaluat o serie de opţiuni şi a discutat cu alţi potenţiali investitori, au declarat persoanele informate despre acest subiect. Printre opţiuni s-au numărat ofertele pentru doar părţi din afacere.

Cu toate acestea, BlackRock a negat informaţiile şi a transmis sâmbătă că „nu participă la niciun plan de achiziţie a Credit Suisse sau a unei părţi a acestuia şi nu are niciun interes în acest sens”.

Iar jurnaliştii de la Bloomberg au scris că Deutsche Bank analizează posibilitatea de a cumpăra unele dintre activele băncii Credit Suisse.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume şi este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică la nivel mondial, al căror eşec ar provoca turbulenţe în întregul sistem financiar.

În semn de vulnerabilitate, cel puţin patru dintre principalii rivali ai Credit Suisse, inclusiv Societe Generale şi Deutsche Bank, au impus restricţii asupra tranzacţiilor lor care implică banca elveţiană sau valorile sale mobiliare.