Au fost înregistrate aproximativ 401.993 de noi infecţii. Potrivit AFP, bilanţul total al îmbolnăvirilor în această ţară la peste 19,1 milioane, iar numărul deceselor provocate de COVID-19 din ultimele 24 de ore s-a ridicat la 3.523, la un bilanţ total de 211.853 de morţi.

Mai mult, experţii estimează că cifrele reale sunt mult mai ridicate din cauza testelor insuficiente şi a unei înregistrări inexacte a cauzei decesului.

Greșeala fatală

India a decis relaxarea restricţiilor pentru majoritatea activităţilor la începutul anului, atunci când numărul de contaminări scăzuse la sub 10.000 pe zi.

Adunările religioase în masă, precum Kumbh Mela, care atrag milioane de pelerini hinduşi, precum şi adunările politice, au fost autorizate, chiar şi atunci când numărul de cazuri a început să crească puternic la sfârşitul lui martie.

Doar în luna aprilie, India a depistat şapte milioane de noi infecţii. Gradul de contagiere raportat la întregul populaţiei rămâne totuşi relativ scăzut comparativ cu multe alte ţări, notează AFP.

SUA impun restricții pentru cei care vin din India

Biden a anunțat impunerea unor restricții pentru persoanele care vin din India, în contextul în care situația s-a agravat.

“La recomandarea Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), administraţia va impune restricţii asupra călătoriilor din India”, a indicat Casa Albă.

Decizia va intra în vigoare pe 4 mai, a adăugat sursa citată, fără a da alte detalii.

În Franţa, persoanele care vin din India sunt supuse izolării obligatorii timp de 10 zile de la sosire. Belgia a decis marţi să le refuze intrarea.

Varianta indiană a coronavirusului a fost detectată în cel puţin 17 ţări, între care Franţa, Regatul Unit şi Germania. Aceasta este suspectată de a fi mai contagioasă sau chiar de a provoca o scădere a eficacităţii vaccinurilor