COVID lovește cu putere în toată România. Valoarea maximă a ratei de infectare în ultimele 14 zile situează, la acest moment, în localitatea Zâmbreasca din judeţul Teleorman, cu 17,28 infectări la mia de locuitori.

În topul celor mai afectate orașe se află, pe primul loc la rata de incidență, Bragadiru (Ilfov) cu 9,77. Urmează:

-Popești Leordeni (Ilfov) cu 9,2
-Slănic (Prahova) cu 8,83
-Voluntari (Ilfov) 8,73
-Horezu (Vâlcea) 8,71
-Timișoara (Timiș) 8,08
-Fundulea (Călărași) 7,96
-Otopeni (Ilfov) 7,9
– Măgurele (Ilfov) 7,86
– Năsăud (Bistrița Năsăud) 6,88.

În ceea ce privește localitățile, comuna Zâmbreasca din Teleorman este în top.Urmează Ticvaniu Mare (Caraș Severin) cu o rată de incidență de 14,6

– Gura Vadului (Prahova) 13,61
– Moravița (Timiș) 13,04
– Cătina (Cluj) 12,2
– Pădureni (Timiș) 10,79
– Bârsana (Maramureș) 10,61
– Jichișu de Jos (Cluj) 10,49
– Moșnița Nouă (Timiș) 10,45
– Gârnic (Caraș Severin) 10,2.

Și Bucureștiul a depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Rata de incidenţă a ajuns, miercuri, la 6,33 la mia de locuitori în Capitală, potrivit site-ului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

Lista localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3

Ce restricții se aplică

Potrivit regulilor, în momentul în care rata depășește 6 la mie, intră în vigoare noi restricții drastice. Mai exact, persoanele nevaccinate din București vor circula în weekend doar între orele 05:00 – 20:00, cu anumite excepții. Totodată, persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile, vor putea circula fără restricții.

În ceea ce privește programul de funcționare al magazinelor, acestea se închid la ora 18.00, iar restaurantele și cafenelele la interior, precum și terasele sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Totodată, sălile de fitness și bazinele de înot se închid, iar nunțile și botezurile se interzic. De menționat este faptul că măsurile vor fi impuse în urma unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență.

O situație similară se întâmplă și la Cluj-Napoca. Municipiul a ajuns miercuri la o incidență a cazurilor noi de Covid-19 de 6,03 la mia de locuitori, datele fiind transmise de Direcția de Sănătate Publică Cluj. În cazul în care în ultiemele 48 de ore evoluția cazurilor nu va fi una favorabilă, există posibilitatea ca vineri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să introducă carantina de weekend.