Potrivit BBC, Parlamentul din Marea Britanie vrea să oprească călătoriile neesențiale. În acest context, urmează să fie adoptată o lege, potrivit căreia, persoanele care pleacă în afara țării fără a avea un motiv întemeiat, vor fi amendate cu 5.000 de lire sterline.

De menționat este faptul că, la motive neîntemeiate se încadrează și vacanțele. În ceea ce privește sancțiunea, aceasta este prevăzută în proiectul de lege care va fi dezbătut și votat joi.

Până în prezent, britanicii nu puteau să plece în vacanțe, fiind interzis prin regula „stați acasă” care expiră luni, însă de acum această interdicție va fi cuprinsă într-o nouă lege a coronavirusului, deci nimeni nu va mai putea să călătorească oricând va dori.

Interdicția de a părăsi teritoriul țării fără motiv întemeiat va fi prevăzut într-o lege specifică, pentru care este prevăzută inclusiv amenda de 5.000 de lire. Mai exact, persoanele care vor să călătorească doar într-o vacanță, sau din alte motive care nu reprezintă   ceva important, riscă să fie amendați.

Trebuie menționat și faptul că, toate călătoriile urmau să fie reluate cel mai devreme în data de 17 mai, însă data continuă să rămână incertă din cauza celui de-al treilea val de infectări cu COVID, dar și din cauza vaccinării sub așteptări din Europa.

Ce se întâmplă cu europenii care vor să ajungă în Marea Britanie

În acest context, consilierul guvernamental Neil Ferguson i-a sfătuit pe britanici să nu-și plănuiască vacanțe în străinătate în această vară, ci să meargă în destinații interne, pentru a nu avea surprize înainte sau după călătorie. 

În eea ce privește turiștii străini, potrivit ministrului britanic al Sănătății, Londra nu intenţionează să adauge turiştii provenind din Europa pe “lista roşie” de călătorii în Marea Britanie, cu carantină obligatorie în hoteluri la sosire.

Anunțul a fost făcut de ministurl Matt Hancock, în contextul recrudescenţei infecţiilor cu COVID-19 pe continent, relatează Reuters, citată de Agerpres.

“Nu avem niciun plan în acest sens… nu excludem o astfel de posibilitate, dar nu intenţionăm să o facem în prezent”, a explicat Hancock la postul de radio LBC, adăugând că nu este sigur dacă călătoriile se vor putea relua către luna iulie.

El a mai adăugat că cetățenii trebuie protejați, iar progresele realizate până în prezent trebuie păstrate.

“Noi nu ştim deocamdată. Trebuie să protejăm această ţară şi progresele pe care le-am realizat, dar în acelaşi timp înţeleg bine că mulţi oameni doresc să călătorească peste hotare în această vară”, a mai spus el.