Directorul Direcţiei Agricole (DGA) Covasna, Konczei Csaba, a declarat luni pentru AGERPRES că vremea ploioasă din acest an a priit culturilor de cartofi, iar spre deosebire de anul trecut recolta va fi mai bogată.

‘Estimăm o producţie bună, peste media multianuală, adică în jur de 20 de tone la hectar. Sigur, unii vor avea mai mult, alţii mai puţin, în funcţie de cum au lucrat terenul. A plouat bine şi asta a influenţat pozitiv sfecla-de-zahăr, cartofii şi porumbul’, a spus Konczei Csaba.

Covăsnenii sunt prin tradiţie cultivatori de cartofi, dar schimbările climatice din ultimii ani şi concurenţa cartofilor din import au determinat mulţi agricultori să se reprofileze, iar suprafeţele însămânţate cu această cultură s-au diminuat tot mai mult. Anul acesta, spre exemplu, în judeţul Covasna s-au cultivat 12.950 de hectare cu cartofi, faţă de 14.750 de hectare anul trecut. Culturile de porumb, rapiţă şi chiar şi de muştar au început să ia locul celor de cartofi, deoarece sunt mai puţin vulnerabile la capriciile vremii.

‘Dacă privim în urmă cu zece ani observăm că există o tendinţă de scădere de la an la an a suprafeţelor cultivate cu cartofi. Cultura cartofului este cultura cu cel mai mare risc. Investiţiile sunt ridicate, între 15.000 şi 25.000 de lei la hectar, şi depinde foarte mult de factorii externi, în special de precipitaţii, cartofii au nevoie de foarte multă apă. Anul trecut a fost un an secetos şi greu, mulţi au avut pierderi, iar după aşa un an mulţi nu mai riscă’, a afirmat directorul DGA Covasna.

În 2012 cartofii au fost puţini şi mărunţi, dar, cu un an în urmă, recolta a fost aproape la fel de bogată ca în acest an, însă agricultorii au avut probleme cu valorificarea producţiei. Mulţi dintre ei nu au reuşit să vândă cartofii engros nici la preţuri cuprinse între 30 şi 60 de bani kilogramul, fiind nevoiţi să-i arunce sau să îi dea la animale. Konczei Csaba spune că marii producători şi-au creat filiere de valorificare a cartofilor, marfa lor fiind livrată inclusiv supermarketurilor, în schimb micii gospodari au mari probleme din acest punct de vedere şi nu vor avea nicio şansă dacă nu se vor organiza.

În prezent, în judeţul Covasna kilogramul de cartofi se vinde cu 1-1,20 lei kilogramul, iar, potrivit specialiştilor, preţul va creşte ori va scădea în funcţie de producţia celorlalte ţări din jur.