"Tronsonul 3C Suplacu de Barcău – Borş, de 60 de kilometri, a avut un blocaj în sensul că, după atribuire, consorţiul a avut unele dispute interne. Au fost încă de anul trecut, din decembrie, invitaţi la sediul CNADNR, iar Compania a mediat aceste dispute şi s-a găsit o soluţie. În acest moment, ei au demarat lucrările, sunt în curs de redactare a solicitării pentru atribuirea avansului şi am convenit cu dânşii, prin Companie, eşalonarea livrărilor pentru proiectare, în aşa fel încât vom avea în 30 de zile lotul 1, urmând ca la celelalte termene, 60 şi, respectiv, 90 de zile, să primim proiectele pentru celelalte loturi şi vom reuşi în acest fel să creăm fronturi de lucru succesive începând de luna viitoare. Deci, în 30 de zile, vom avea şi muncitori pe şantier şi utilaje, urmând ca în termenele menţionate să se completeze şi celelalte fronturi de lucru prin mobilizările asumate prin contract", a spus Costescu. 

Ministrul a precizat că, la momentul preluării mandatului de la Transporturi, a găsit o serie de blocaje în ceea ce priveşte execuţia contractelor ce vizează Autostrada Transilvania (A3). 

"Este vorba despre foarte multe blocaje pe care le-am găsit. În afară de termenii concreţi şi de soluţiile concrete de rezolvare, ne-am concentrat şi în a găsi soluţii pe termen lung pentru ca aceste blocaje să nu se mai repete la proiectele ce vor urma", a afirmat oficialul MT. 

Potrivit lui Costescu, în cazul sectorului 1C Tg. Mureş – Ogra, de 14 kilometri, au fost găsite Hotărâri de Guvern de un an şi jumătate demarate şi blocate. 
"Practic, am procedat la deblocarea acestei situaţii şi, pe 27 ianuarie, am aprobat în Guvern Hotărârea de Guvern de expropriere. După acest termen, urmează următorul termen, la jumătatea lui martie, când estimăm că vom obţine decizia de expropriere, ceea ce înseamnă că în aprilie vom avea autorizare de construire şi vom putea să începem să dăm ordinul de începere a lucrărilor în aceeaşi lună, în aprilie", a explicat şeful de la Transporturi. 

În ceea ce priveşte sectorul 2A, Ogra – Câmpia Turzii, de 33 de kilometri, ministrul a apreciat că situaţia este asemănătoare. În plus, se adaugă probleme cu acordul de mediu. 
"În această speţă, acordul de mediu va fi obţinut în luna aprilie, urmând ca autorizaţia de construire să vină şi ea în faza imediat următoare şi să avem până în luna mai iunie lucrările demarate şi pe această zonă. Pentru secţiunea 2B, am găsit o procedură anulată. În CNADNR acum se lucrează la refacerea documentaţiei pentru reluarea procedurii care se va produce undeva în luna martie. 2B, nodul Nădăşel, conexiunea cu B2A", a explicat Costescu. 

Pe tronsonul 3A Cluj – Mihăileşti, la venirea lui Dan Costescu la Ministerul Transporturilor, era avizul de scoatere din circuitul forestier neacordat, mai exact respins, şi odată cu el şi acordul de mediu. 
"Estimarea pentru acordul de mediu, incluzând şi scoaterea din circuitul forestier, este în aprilie, urmând ca după aceea să se facă şi exproprierea. Acum două săptămâni am aprobat şi HG ce vizează exproprierea pentru acest tronson", a precizat ministrul Transporturilor. 

La tronsonul 3A2, Nădăşelu – Mihăileşti (16 km), unde, conform şefului de la Transporturi exista proiectare plus execuţie, în acest moment există o situaţie identificată în procedura de atribuire. 
"Numărul 1, cel care a câştigat licitaţia, s-a retras, numărul 2 este în acest moment verificat la cererea CNADNR la Consiliul Concurenţei pentru că există o suspiciune de acţionariat comun şi practic acest lucru trebuie să ne fie confirmat de Consiliul Concurenţei înainte de a valida procedura", a spus ministrul. 

Pentru tronsonul 3B Mihăileşti – Suplacu de Barcău, 78 de km, este vorba de un contract în stadiu de proiectare.

"Patru din studiile de fezabilitate sunt deja finalizate, asta înseamnă că vom putea demara şi procedura pentru achiziţie pentru proiectare şi, aşa cum durează de obicei, între 5-6-7 luni, spre sfârşitul anului, să putem porni la executarea acestor proiecte. Şi noi ne dorim să facem conexiunea cu autostrada din Ungaria şi noi am dus autostradă la Nădlac, dânşii nu au fost acolo pe partea cealaltă a frontierei", a atras atenţia Dan Costescu.

AGERPRES