Fostul vicepreședinte Joe Biden se apropie de o decizie privind o candidatură pentru Casa Albă în 2020, asta în condițiile în care democrații din SUA cred că este singurul care îl poate învinge pe actualul președinte, anunță New York Times.  

Biden nu și-a anunțat încă decizia, dar surse din apropierea Partidului Democrat din Statele Unite afirmă că fostul președinte înclină spre o acceptare a canditurii, urmând ca în următoarele două săptămâni să facă o declarație oficială. 

Un sondaj CNN difuzat în urmă cu trei săptămâni a arătat că Biden este principalul favorit în statul Iowa, primul în care se va vota în alegerile interne preliminare din cadrul Partidului Democrat. 

Există însă îngrijorări în ceea ce privește vârsta lui Biden, 76 de ani, acesta urmând să devină cel mai bătrân președinte din istoria SUA în cazul unui succes. 

 

Biden, care a fost vicepreședinte al fostului președinte Barack Obama, este considerat, de asemenea, un exponent al aripii progresiste din partid, acesta fiind un susținător declarat al mișcărilor LGBT. 

Joe Biden a vizitat România în două rânduri: în octombrie 2009 și mai 2014. În timpul ultimei sale vizite a avut întâlniri cu președintele și premierul din acel moment, Traian Băsescu și Victor Ponta, iar în declarațiile de presă a lăudat militarii români care luptă alături de cei americani, dar a susținut și nevoia întăririi societății civile și a presei în România. 

Totuși, Joe Biden a avut și un mesaj extrem de dur pentru țara noastră în toamna anului trecut.Într-un discurs susținut la o cină de gală, în septembrie 2018, a Human Rights Campaign, cea mai mare organizație din SUA pentru apărarea drepturilor homosexualilor, Biden a inclus România, alături de țări precum Cecenia sau Tanzania, în rândul statelor care adoptă ”politici înguste care divizează societatea încercând să redefinească familia”.

Referirea lui Biden la situația din România a avut loc în contextul dezbaterilor privind modificarea Constituției pentru redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

”În întreaga lume membrii comunității LGBTQ sunt terorizați și torturați. Cecenia, El Salvador, Malaezia, Tanzania, chiar și unii dintre aliații noștri democratici precum România, deschid calea unor politici înguste care divizează societatea încercând să redefinească familia. Orice om cu conștiință, indiferent de religie sau de convingerile personale, ar trebui să fie în stare să înțeleagă faptul că discriminarea și violența împotriva oricărei persoane, sub orice formă, este pur și simplu de neacceptat”, a declarat Joe Biden.