Procurorii americani au dat publicităţii ieri rechizitoriul, acuzând înalții funcționari FIFA, alături de cinci organisme mass-media sportive și directori de promovare că au primit mită în valoare de peste 150 de milioane dolari în peste 24 de ani. Acuzațiile au trimis unde de șoc în lumea fotbalului, punându-se multe întrebări dacă FIFA poate continua în forma sa actuală.

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter candidează în această săptămână pentru un al cincilea mandat de patru ani în fruntea FIFA. Greg Dyke, președintele Asociației Engleză de Fotbal, a declarat că Blatter, în vârstă de 79 de ani, ar trebui să părăsească imediat poziţia pe care o ocupă. La rândul său, Diego Maradona spune că președintele FIFA trebuie să plece, iar Visa ar putea reevalua ofertele de sponsorizare ale Federaţiei Internaţionale de Fotbal.”

Portalul de ştiri Business Insider scrie că Sepp Blatter și acoliții săi din FIFA, care au condus fotbalul mondial ca pe un bancomat personal încă din anii 1970, par să fie pariat că vor scăpa de cârlig şi de această dată, la fel cum au făcut de fiecare dată.

Sepp Blatter l-a trimis pe purtătorul de cuvânt al FIFA să le spună reporterilor că şeful Federaţiei personal nu este cercetat pentru corupție și că alegerile pentru funcţia de președinte al Federaţiei Internaţionale, programate pentru vineri, merg mai departe. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de mulţi delegați îl vor părăsi pe actualul preşedinte, acum că autoritățile elvețiene şi-au manifestat dorința de a-i extrage pe funcționarii FIFA din apartamentele lor din hotelelurile de lux.

Potrivit datelor existente, omul care a ajutat FBI la construirea cazului este un fost executiv de top al FIFA din New York City.

New York Daily News a publicat în noiembrie anul trecut un material de investigație cu privire la implicarea fostului membru al Comitetului Executiv al FIFA, Chuck Blazer, în cazul de corupție, iar BuzzFeed scrisese în iunie anul trecut despre "tatăl escrocheriilor suburbane din fotbal".

Chuck Blazer a fost "unul dintre cei mai puternici oameni de fotbal din lume", înainte de a pleca de la FIFA în 2013, pe fondul unei anchete a Comisiei de Etică, conform SB Nation, care a remarcat că Blazer cel mai probabil a cooperat cu investigația FBI făcută la FIFA, pentru a evita închisoarea.

Blazer a pledat vinovat la acuzaţiile de conspirație la înșelătorie, conspirație la fraudă, conspiraţie pentru spălare de bani, evaziune fiscală și eşecul depunerii unui raport al Băncii Externe și Conturi Financiare FBAR, potrivit unui comunicat dat publicităţii ieri de Departamentului de Justiție al SUA. Chuck Blazer a pierdut aproape 2 milioane dolari și a fost de acord să plătească o altă sumă nedeterminată atunci când el este condamnat.”

În acest timp, potrivit New York Times, oficialii americani au pus sub acuzare 14 înalţi funcționari și directori de marketing ai FIFA, despre care au spus că au corupt fotbalul mondial de-a lungul a două decenii și au luat mită în valoare de 150 milioane dolari.

În acest timp, Sepp Blatter este responsabil, dar lăsat neatins. Actualul preşedinte FIFA a fost lăudat pentru extinderea activităţilor de fotbal în rândul națiunilor mai puțin dezvoltate, dar a fost criticat pentru stilul său dictatorial în fruntea federaţiei internaţionale de fotbal.”