Creşterea economică din zona euro va fi probabil sub ritmul de 1,2% anticipat la jumătatea lunii februarie pentru 2020, din cauza efectelor negative ale coronavirusului, a anunţat miercuri Comisia Europeană într-o evaluare preliminară.

Documentul, pregătit pentru o teleconferinţă a miniştrilor de Finanţe, nu include o estimare nouă pentru creşterea economică a celor 19 state din zona euro, din cauza incertitudinilor numeroase.

”Impactul ar putea fi semnificativ”

”În timp ce epidemia se extinde în afara Chinei, impactul asupra economiei UE şi a economiei globale ar putea fi semnificativ, în orice caz peste cel anticipat în estimarea de Iarnă a Comisiei”, potrivit Executivului UE.

În estimarea făcută pe 13 februarie, Comisia anticipa un avans economic de 1,2% pentru zona euro, în acest an şi cel viitor, subliniind că este prematur de estimat care sunt efectele epidemiei.

”Având în vedere starea precară a economiei mondiale şi îndatorarea ridicată a multor ţări şi sectoare, reacţia pieţei financiare ar putea exacerba consecinţele pentru economia mondială cu mult peste impactul direct al epidemiei!”, arată nota Comisiei Europene, conform news.ro, care preia presa internațională.

Potrivit Comisiei, o evaluare economică mai precisă depinde de datele epidemiologice, de gravitarea şi durata măsurilor de prevenire, de zilele de muncă pierdute şi de alte probleme.

Băncile centrale reacționează

”În anumite scenarii, efectele indirecte, prin intermediul reacţiilor pieţei financiare şi a încrederii, pot fi semnificative pe termen mediu. De asemenea, contează tipul de reacţii prin intermediul politicilor”, consideră Comisia.

Băncile centrale din SUA şi Canada au reacţionat deja prin reducerea dobânzilor cheie cu 0,5 puncte procentuale.

Miniştrii din UE au spus că reglementările europene le permit flexibilitatea de a răspunde ”unor evenimente neobişnuite, care ies de sub controlul guvernului”, după ce Italia, grav afectată de epidemia de coronavirus din nodul industrial al ţării, a anunţat un pachet de măsuri fiscale.

Un posibil scenariu pentru zona euro este cel avansat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care anticipează că creşterea economică din zona euro va fi mai lentă în 2020, de 0,8%, sub ritmul de 1,1% prognozat în noiembrie.