Cornel Dinicu, arestat preventiv

Judecătorii de la Judecătoria Ploiești au aprobat parțial, miercuri seară, solicitarea de arestare preventivă formulată în cazul omului de afaceri controversat Cornel Dinicu.

Solicitarea a fost formulată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Acesta este cunoscut pentru înființarea și administrarea complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani.

Ceilalți doi inculpați din acest dosar au fost plasați în arest la domiciliu. Cei trei sunt acuzați de ucidere din culpă și distrugere din culpă în legătură cu un incendiu care a dus la decesul a opt persoane.

cornel dinicu
SURSA FOTO: Captură video Observatorul Prahovean/ YouTube

Alți trei indivizi au fost interogați în cadrul acestei anchete și sunt cercetați penal pentru:

 • fals intelectual
 • abuz în serviciu în formă continuată

Aceștia includ:

 • fostul primar al comunei Gura Vadului, Constantin Lungu
 • actualul primar, Nicolae Marius Sora
 • o funcționară de la serviciul de urbanism din Primăria Gura Vadului

După audieri, care au avut loc marți seara, cei trei au părăsit locul fără a li se aplica vreo măsură preventivă.

Aceștia sunt acuzați că, în condițiile în care construcțiile din cadrul Fermei Dacilor au fost ridicate în perioada anilor 2013-2014 fără autorizație de construcție, au emis în anul 2020 un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, „atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”.

După interogatorii desfășurate marți seara, cei trei au plecat fără a li se aplica vreo măsură preventivă în cazul lor.

Ei sunt învinuiți că, având în vedere că construcțiile din cadrul Fermei Dacilor au fost ridicate între anii 2013 și 2014 fără autorizație de construcție, în anul 2020 au eliberat un certificat de confirmare a edificării/extinderii clădirii, declarând fapte sau circumstanțe care nu corespundeau adevărului.

ISU a oferit detalii despre incendiul de la Ferma Dacilor

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au declarat miercuri seară că, în contextul informațiilor circulate în spațiul public referitoare la presupusa întârziere a pompierilor cu 40 de minute de la apelul la 112, pentru a corecta informațiile și a asigura o informare corespunzătoare a opiniei publice, Compartimentul Informare și Relații Publice din cadrul ISU Prahova a furnizat următoarele clarificări:

 • apelul la 112 a fost recepționat în dispeceratul ISU Prahova la ora 05:46
 • în urma alertării, primele echipaje de pompieri au ajuns la locul intervenției la ora 05:59

Acestea au fost echipate cu două autospeciale de stingere, o autocisternă și un echipaj SMURD.

”Întrucât în spaţiul public sunt vehiculate informaţii conform cărora pompierii ar fi ajuns la locul intervenţiei după 40 de minute de la efectuarea apelului la 112, pentru corecta informare a opiniei publice, Compartimentul Informare şi Relaţii Publice din cadrul ISU Prahova face următoarele precizări: apelul la 112 a fost primit în dispeceratul ISU Prahova la ora 05:46; după alertare, primele echipaje de pompieri au ajuns la locul intervenţiei la ora 05:59, cu două autospeciale de stingere, o autocisternă şi un echipaj SMURD”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

10 autospeciale de stingere au fost prezente la incendiu

În conformitate cu informațiile oferite, după ce primele echipe de salvare au ajuns la locul incidentului, gestionarea operațiunilor a fost extinsă progresiv prin adăugarea de forțe de intervenție suplimentare.

La finalul intervenției la incendiul din Tohani, au fost implicate în total:

 • 10 autospeciale de stingere
 • o autospecială de transport pentru personal și victime multiple
 • 4 ambulanțe SMURD
 • 4 autospeciale de primă intervenție și comandă
 • 3 ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova

Precizările aduse de ISU Prahova survin într-un context în care au circulat informații conform cărora Matei Ene, adolescentul de 16 ani rănit în incendiu și care și-a pierdut doi frați și tatăl în urma acestuia, ar fi afirmat, în timpul audierilor, că echipajele de pompieri au ajuns la locul intervenției la 40 de minute de la începutul inundării clădirii de către fum.