Furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei baze de date, în format electronic, în vederea reţinerii, pentru o perioadă de 12 luni de la data efectuării comunicării, a următoarelor categorii de date:

-datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;

-datele necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări;

-datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării;

-datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare;

-datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;

-datele necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.

Accesul la date va fi permis doar în cazuri de infracţiuni deosebite şi cu acordul unui judecător sau, în cazuri de forţă majoră, al unui procuror, se arata intr-un comunicat al MCTI.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este instituţia care garantează cetăţenilor că datele personale sunt protejate şi nu vor fi utilizate în afara cadrului legal.

Conform datelor MCTI proiectul de lege supus aprobării Guvernului, miercuri, 20 februarie, permite doar reţinerea parametrilor tehnici ai comunicaţiei, nu şi a conţinutului convorbirilor sau al mesajelor electronice.

Proiectul de lege reprezintă transpunerea în legislaţia românească a Directivei Europene nr. 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România nu face, prin acest proiect de lege, decât să se alinieze cerinţelor comunitare în domeniu.

Data: 22 februarie 2008

Sursa: MCTI