Printre victime s-au numărat candidatul democrat la președinție Joe Biden, fostul președinte Barack Obama și CEO-ul Tesla, Elon Musk. Pe conturile lor, precum și ale altora, au apărut mesaje în care solicitau să trimită bitcoin la o anumită adresă anonimă.

Hackerii au primit din peste 400 de plăți în bitcoin, o sumă totală de 121.000 de dolari la cursul de schimb de joi, potrivit unei analize a blockchain-ului Bitcoin realizată de Elliptic, o firmă ce se ocupă de criptomonede. Co-fondatorul companiei, Tom Robinson, a declarat că este o sumă mică pentru ceea ce pare a fi un atac istoric.

„Având în vedere amploarea atacului, nu cred că este foarte mare, dar ceea ce vedem deseori cu aceste tipuri de atacuri este că exploit-ul în sine poate fi foarte sofisticat, dar cei care l-au realizat nu sunt prea buni în a-l monetiza”, a spus Robinson.

Escrocii au postat trei adrese Bitcoin separate și o adresă pentru Criptomoneda Ripple, care nu a primit nicio tranzacție, a mai spus Robinson.

Cea mai mare tranzacție primită de escroci a fost o plată de aproximativ 42.000 dolari, care a putut fi urmărită la o platformă de criptomonede din Japonia, a declarat Robinson pentru CNBC.

CNBC nu a putut verifica cine a trimis monedele bitcoin sau dacă toți banii provin din înșelătorie. Este posibil ca escrocii să trimită bani în propriul portofel pentru ca atacul lor să pară mai de succes.

Oamenii care au fost păcăliţi reprezintă „un segment ciudat”

„Sunt oameni suficient de sofisticaţi pentru a avea criptomonede, pentru că în caz contrar nu ar fi putut să facă plăţi într-o perioadă atât de scurtă de timp, dar totuşi nu suficient de sofisticaţi pentru a recunoaşte o escrocherie.

La scurt timp după ce portofelul a început să primească fonduri, a început să le transfere către adrese diferite. Robinson a spus că escrocii au făcut probabil acest lucru pentru a încasa banii.

Gemini, o platformă majoră de tranzacţionare din SUA, a spus că a trecut pe o listă neagră adresele de bitcoin afectate.

Tweeturile înşelătoare postate miercuri sunt similare cu alte tweeturi înşelătoare din trecut, cu o diferenţă majoră: atacatorii au putut să le posteze de pe conturi verificate compromise cu mulţi urmăritori.

Contul de Twitter al lui Elon Musk a fost primul cont importat care a postat un astfel de tweeter pentru bitcoin. Escrocii l-au avut ca ţintă pe Musk şi în trecut, prin crearea unor conturi false care imitau profilul lui Musk.