Investitorii au intentat un proces colectiv împotriva lui Elon Musk, susținând că a făcut insider trading și a manipulat criptomoneda Dogecoin, ceea ce a dus la pierderi financiare substanțiale, care se ridică la miliarde de dolari.

Procesul, depus miercuri la tribunalul federal din Manhattan, susține că Musk a exploatat diverse tactici, inclusiv postări pe Twitter, plăți către persoane cu influență online, apariția sa în emisiunea „Saturday Night Live” de pe NBC în 2021 și alte activități care au atras atenția. Se susține că Musk și Tesla au controlat mai multe portofele Dogecoin, utilizându-le pentru a face tranzacții profitabile, în timp ce au cauzat prejudicii investitorilor implicați.

Investitorii susțin că unul dintre incidentele notabile a avut loc în aprilie, când Elon Musk a înlocuit logo-ul păsării albastre a Twitter cu logo-ul câinelui Dogecoin Shiba Inu. La scurt timp după această schimbare, Musk a vândut Dogecoin pentru aproximativ 124 de milioane de dolari, ceea ce a dus la o creștere semnificativă de 30% a prețului criptomonedei. Este important de reținut că Musk a achiziționat Twitter în luna octombrie a anului trecut.

În dosar se susține că Elon Musk s-a angajat într-o campanie deliberată care a implicat tactici de tip carnaval, manipulări ale pieței și tranzacții cu informații privilegiate pentru a înșela investitorii și pentru a se promova atât pe el, cât și companiile sale.

Când a fost contactat joi pentru comentarii, Alex Spiro, avocatul lui Musk, a ales să nu răspundă. În mod similar, un avocat care reprezintă Tesla nu a oferit un răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

De asemenea, avocatul care îi reprezintă pe investitori nu a răspuns prompt la o solicitare separată de comentarii.

Elon Musk, acuzat că a ridicat intenționat prețul Dogecoin

Într-un proces care a început în iunie anul trecut, investitorii au adăugat noi acuzații la pretențiile lor împotriva lui Elon Musk, care deține în prezent titlul de cea mai bogată persoană din lume. Aceștia îl acuză că a umflat în mod intenționat prețul Dogecoin cu peste 36.000% într-un interval de doi ani, pentru ca mai apoi să permită prăbușirea acestuia.

Aceste ultime acuzații au fost încorporate într-o a treia plângere modificată ca parte a procedurilor legale în curs.

Musk și Tesla au spus că un amendament este nejustificat

În martie, Musk și Tesla au cerut respingerea celei de-a doua plângeri modificate, considerând că este mai degrabă un produs al imaginației decât o bază factuală. La 26 mai, au susținut că un alt amendament nu era justificat.

Cu toate acestea, într-un ordin recent emis miercuri, judecătorul districtual american Alvin Hellerstein a indicat înclinația sa de a accepta cea de-a treia plângere modificată. El a declarat că este probabil să fie acceptată, deoarece inculpații nu vor fi probabil dezavantajați prin includerea acesteia, scrie Reuters.