Deşi, per ansamblu, piaţa de artă a fost grav afectată de recesiune, colecţionarii au continuat să investească, dar mai puţin în lucrări de artă contemporană şi mai mult în artişti confirmaţi. Constantin Brâncuşi este pe locul patru în topul vânzărilor din 2009 cu lucrarea „Madame L. R.”, vândută pentru 37,1 milioane de dolari în februarie.

Una dintre cele mai importante colecţii de artă scoase la licitaţie anul acesta a fost cea a designerului Yves Saint Laurent şi a pertenerului său Pierre Berge, care a renunţat la lucrări pentru că îi aminteau de moartea acestuia. Patru dintre cele mai scumpe zece lucrări de artă ale anului 2009 vin din acestă colecţie, printre care un tablou semnat Henry Matisse, pe locul doi în top, şi sculptura „Madame L.R.” de Constantin Brâncuşi, pe locul patru. Suma obţinută din vânzarea întregii colecţii este de 483.835.144 de dolari, un record mondial pentru o colecţie privată.

Printre cei mai valoroşi artişti ai anului 2009 se mai numără Arberto Giacometti, Edgar Degas şi Rembrandt. Recordurile mondiale de preţ de anul acesta sunt din zona materialelor neconvenţionale, cum este un desen pe hârtie, cea mai scumpă lucrare a anului, sau pentru un obiect de design de secol XX, cum este un fotoliu creat de designerul Eileen Gray, vândut pentru 28,1 miloane de dolari. Majoritatea cumpărătorilor din topul celor mai importante achiziţii în artă pe 2009 vin din zona de business americană.

1. Desenul în cretă al lui Rafael, „Head of Mouse”, vândut pentru 47,6 milioane de dolari la casa Christie’s din Londra, a stabilit un nou record mondial de preţ pentru o lucrare pe hârtie. Licitaţia din 8 decembrie a fost dominată prin telefon de colecţionarul american Leon Black, directorul companiei Appolo Global Management LLC şi un apropiat al muzeului Metropolitan de Artă din New York.

2. “Les coucous, tapis bleu et rose” semnată de Henry Matisee în 1911 este cea mai valoroasă lucrare de artă din colecţia Yves Saint Laurent, adjudecată pe data de 23 februarie pentru suma de 45,6 milioane de dolari de dealerul newyorkez Franck Giraud.

0-44881-andywarhol200onedollarbills.jpg3. O pictură de-a lui Andy Warhol datată 1962 care reprezenta 200 de bancnote de un dolar a fost vândută pentru suma de 43,8 milioane de dolari la licitaţia de pe 11 noiembrie a casei Sotheby’s din New York.

4. Sculptura în lemn a lui Constantin Brâncuşi „Madame L.R. (Portrait de Madame L.R.) datată 1914-1917, a fost adjudecată pntru 37,1 milioane de dolari pe 23 februarie la casa Christies. Statul român şi-a expimat dorinţa de a achiziţiona lucrarea, însă ministrul culturii Theodor Paleologu a spus că suma de licitaţie era de câteva ori mai mare decât estimările lor.

5. Un portret de Rembrandt din 1658 a fost vândut penru 32,9 milioane de dolari unui participant la licitaţie prin telefon, ulterior identificat drept proprietarul a unor lanţuri de cazinouri din Las Vegas, Steve Wynn. Tabloul a fost vândut de către moştenitoarea averii Johnson & Johnson la casa Christie’s din Londra pe data de 8 decembrie.

0-44884-f_17dragon.jpg6. Un fotoliu Art Deco cu braţe de lemn sculptate în formă de dragon creat de designerul Eileen Gray a fost vândut pentru preţul de 28,1 milioane de dolari, de zece ori mai mult decât cele mai optimiste estimări ale specialiştilor de la Christie’s Paris. Lucrarea, care a făcut parte din colecţia Yves Saint Laurent & Pierre Berge, a stabilit un nou record mondial pentru o lucrare de design de secolul XX.

7. Compoziţia abstractă a lui Piet Mondrian din 1922, “Composition avec bleu, rouge, jaune et noir”, a fost vândută pentru suma de 27,4 milioane de dolari. Şi această lucrare făcea parte din colecţia YSLR.

8. Un pergament de Wu Bin care a aparţinut dinastiei Ming a fost vândut pentru 25 de milioane de dolari la Poly International Auction Co. din Beijing luna trecută. Cumpărătorul este un colecţionar şi jucător la bursă renumit din Shangai, Liu Yiqian.

9. Tabloul care reprezintă imaginea unui om în cădere, “L’Homme Qui Chavire” de Alberto Giacometti, a fost vândută pentru suma de 19,4 milioane de dolari la casa Sotheby’s din New York pe data de 4 noiembrie. Cumpărătorul este directorul Conde Nast S. I. Newhouse Jr.

10. Sculptura în bronz a lui Edgar Degas, “Petite Danseuse de Quatorze Ans”, din 1922 a fost adjudecată pentru 19,2 milioane de dolari la casa Sotheby’s din New York.