Consiliul Concurenţei va transmite Prefecturii Capitalei, în următoarele zile, un punct de vedere privind respectarea legislaţiei concurenţei de către reţeaua de fibră optică Netcity, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu.

„În forma actuală, toţi operatorii de telecomunicaţii sunt obligaţi să utilizeze reţeaua Netcity, ceea ce nu este în regulă. Eforturile CC au vizat intrarea într-un dialog cu Primăria Capitalei în vederea modificării proiectului Netcity pentru a fi concurenţial, pentru a crea alternative dacă operatorul reţelei impune condiţii inacceptabile sau care lezează interesele celor obligaţi să utilizeze reţeaua”, a afirmat Chiriţoiu.

Preşedintele CC a spus că proiectul Netcity creează concurenţă între firmele de cablu în privinţa ofertelor, clienţii având astfel posibilitatea să aleagă pe cea mai bună.

Netcity poate crea monopol

„Pe de altă parte, un proiect de tipul Netcity creează sau poate crea un monopol la nivelul reţelelor şi asta-i problema Consiliului Concurenţei. Dacă rămâne singur pe piaţă, operatorul reţelei Netcity poate impune preţuri foarte mari, care se vor răsfrânge până la urma asupra consumatorilor. Consiliul Concurenţei încearcă să convingă Primăria Capitalei să construiască Netcity într-un mod compatibil cu legislaţia concurenţei”, a spus Chiriţoiu. În cazul în care CC nu va reuşi să convingă Primăria Capitalei, instituţia va începe o investigaţie, a mai spus şeful Concurenţei.

Realizarea reţelei NetCity este împărţită în trei etape, cu termen de finalizare în 2012, investiţia fiind realizată în întregime din surse private. Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane de euro. La începutul lunii decembrie 2008, Primăria Capitalei anunţa că a fost finalizat primul tronson de 15 kilometri din reţeaua NetCity, în zona Unirii.

SURSA: Mediafax