Investigaţia a fost început în luna iunie a anului 2016 şi va fi terminată în 2018. Perioada vizată este 2013-2016, iar Consiliul Concurenţei analizează costurile creditelor, ale conturilor curente şi ale cardurilor pentru clienţii persoane fizice, persoane fizice autorizate şi IMM-uri. 

Consiliul Concurenţei va realiza şi un sondaj prin intermediul unei firme de cercetare de piaţă pentru a afla părerea clienţilor. Întrebat dacă sistemul bancar de la noi este prea concentrat, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului a declarat că nu se pune problema de așa ceva și nu aceasta ar fi explicația costurilor. Nivelul de concentrare din sistemul bancar de la noi este la 894. Un grad mic de concentrare este sub 1000. Un grad mediu este între 1000 și 2000, iar peste 2000 este un grad mare de concentrare. Față de alte țări din Europa stăm destul de bine. 

La mijlocul anului 2018, când va fi terminată investigația sectorială, Consiliul va emite recomandări sau poate declanșa anchete care se pot lăsa cu amenzi. 

Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank, în urmă cu șapte ani, cu 14 milioane de lei (echivalentul a 3,4 milioane de euro) pentru furnizarea de informații inexacte în cadrul anchetei privind o posibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piața interbancară în octombrie 2008. „Informațiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzacționare privind depozitele plasate și atrase, la momentul fixingului, de către băncile participante la stabilirea indicilor de referință ROBID/ROBOR în cursul lunii octombrie 2008”, potrivit reprezentanților Consiliului Concurenței.

Întrebat dacă ROBOR poate fi înghețat așa cum s-a întâmplat pe piața asigurărilor la polițele RCA, Chrițoiu a declarat că aceea a fost o situație excepțională. „Nu se poate îngheța ROBOR. Și eu sunt foarte atent la acest indice deoarece am credite”, a spus președintele Consiliului Concurenței. 

 Alte investigaţii care sunt în lucru:

-Cinematografe: Piaţa de distribuţie de filme către cinematografe: înţelegeri între distribuitori şi cinematografe pentru fixare preţ bilet
-PRO TV: posibil de abuz de poziţie dominantă – comercializarea, începând cu 2013, a Ofertei Generale a Pro TV pentru retransmiterea serviciilor de programe audiovizuale şi radio.

-GSK: posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa din România în ceea ce priveşte furnizarea medicamentelor cu denumirile comerciale Avodart şi Seretide.

-Contoare – posibilă trucare a licitaţiilor organizate în perioada 2011-2015 de Electrica, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor. Companiile investigate sunt AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit şi Landis + Gyr AG şi Electrica.