Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Zapp de către Cosmote, menţionând că prin preluarea Telemobil de către Cosmote nu se crează sau se consolidează o poziţie dominantă.

„În analiza acestei operaţiuni de concentrare economică Consiliul Concurenţei (C.C) s-a bazat inclusiv pe informaţiile şi datele transmise de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), de părţile implicate precum şi concurenţii acestora, fiind luate în considerare şi posibilele probleme de concurenţă ridicate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice mobile”, se arată într-un comunicat al C.C

Consiliul Concurenţei a constatat că există o suprapunere de activităţi economice desfăşurate de către S.C. Telemobil S.A. şi societăţile comerciale membre ale Grupului Deutsche Telekom, în principal pe piaţa de retail a serviciilor de telefonie mobilă şi pe pieţele de comercializare a acestor servicii, dar prin preluarea Telemobil de către Cosmote nu se crează sau se consolidează o poziţie dominantă.

„Prin aceasta operaţiune, practic, se crează premisele dinamizării concurenţei pe pieţele serviciilor de comunicaţii electronice mobile, în special pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă şi a accesului la Internet, rezultatul anticipat fiind creşterea posibilităţilor de alegere ale consumatorului final. În prezent, nu am identificat probleme care ar putea afecta concurenţa, dar vom monitoriza evoluţia acestor pieţe şi vom colabora în continuare cu ANCOM, iar în 2012 îi vom sprijini în reanalizarea alocării licenţelor în banda de 400 MHz” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform datelor transmise de ANCOM, în martie 2012 expiră termenul de valabilitate a licenţei din banda 450 MHz deţinută de SC Telemobil SA.

Cosmote a plătit 207 milioane de euro pentru Zapp

Operatorul Cosmote, deţinut de grupul elen OTE, a achiziţionat 100% din Telemobil la finele lunii iunie, după o tranzacţie de 207 milioane de euro. Grecii au plătit 61 milioane euro pentru acţiunile Zapp şi aproximativ 146 milioane euro pentru obligaţiile şi datoriile operatorului.

Zapp este cel mai vechi operator de telefonie mobilă de pe piaţa din România. Compania şi-a lansat operaţiunile comerciale în anul 1993. În prezent, deţine o licenţă CDMA în bandă 450 MHz şi o licenţă 3G în bandă 2100 MHz. În 2008, baza de abonaţi Zapp depăşea 374.000 de persoane.

Cosmote a raportat 6,3 milioane de clienţi la sfârşitul primului semestru, în creştere cu 37% faţă de perioadă similară a anului trecut.

SURSA: Consiliul Concurenţei